Lava kolač, minisouffle ili čokoladni vulkan posebnim čini topla, tekuća čokolada koja se krije u mekom i laganom biskvitu. Oko nastanka ove dekadentne slastice i dalje traje prepirka između američkog chefa Jeana-Georgesa Vongerichtena koji tvrdi da je slučajno nastala u njegovoj kuhinji 1987. kad je prerano izvadio čokoladni biskvit iz pećnice pa shvatio da je, iako nedovršen, kolač neodoljiv. Tome se usprotivio francuski chef Jacques Torres tvrdeći kako takva slastica postoji još od davnih vremena u Francuskoj. No bez obzira na njegovo podrijetlo, lava kolač je omiljen diljem svijeta, a zbog jednostavnosti lako ga je svaki put napraviti u novom ruhu.
Pet je osnovnih sastojaka od kojih se lava kolač priprema: jaja, brašno, maslac, šećer i, naravno, čokolada. Uz to, prave se i razne varijante s narančom, likerima, čilijem, metvicom, bijelom čokoladom i karamelom. U smjesu možete dodati i malo mljevenih badema ili pistacija, a odličan je i nešto egzotičniji kumkvat te tartufata ili naribani tartuf. Volite li kokos, običan maslac zamijenite kokosovim te dodajte i kokosovo brašna.
Grožđice namočene u rumu, kikiriki maslac, mljeveni keksi ili kandirano voće također su odličan dodatak temeljnoj smjesi, a suho voće mijenja šećer. Uz dodatak jestive crvene boje lava kolač lako se pretvara u popularni ‘red velvet’, a dodate li koji sljezov kolačić dvije do tri minute prije kraja pečenja dobit ćete američki s’mores. Ono što uistinu definira kvalitetu ovoga kolača je čokolada od koje se pravi.
Ona mora imati više od 60 posto kakaa. Za pečenje se u pravilu koriste male vatrostalne posude ili remekini. Ako ih nemate, mogu poslužiti i kalupi za muffine, pa čak i vatrostalne šalice. Prvi korak je topljenje čokolade i maslaca na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Rastapate li čokoladu na pari, budite oprezni jer ne smije doći u kontakt s vodom.
U mikrovalnoj pećnici ćete je najlakše otopiti postupno tako da je svakih trideset sekundi izvadite i žustro promiješate kuhačom. Zatim treba istući jaja sa šećerom te dodati smjesi maslaca i čokolade s brašnom. Svi sastojci trebaju biti na sobnoj temperaturi jer ako je čokolada još vruća, jaja će se skuhati i dobit ćete kajganu. Kalupe namastite maslacem pa malo pobrašnite kako biste kolače što lakše izvadili. Napunite ih smjesom, ali ne do vrha jer će biskvit rasti tijekom pečenja.
Smjesu možete pripremiti satima, pa čak i dan unaprijed. Pokrijte je folijom i ostavite na hladnom. U kalupima za muffine peku se deset minuta na 250°C. No koristite li metalne kalupe, smanjite vrijeme pečenja na osam ili devet minuta. Koristite li veće posude, pecite kolač oko 18 minuta.
U mikrovalnoj pećnici na najjačoj snazi dovoljno je dvije minute. Radite li ga prvi put u mikrovalnoj, pecite ga najprije 60 sekundi pa izvadite, provjerite situaciju čačkalicom i, prema potrebi, pecite još oko 30 sekundi do minute jer su sve pećnice različite. Pečene nabujke ostavite u kalupu dvije minute i lagano nožem odvojite smjesu od kalupa.
Lava kolač s mirisnom vanilijom
Sastojci: 2 jaja, 100 g čokolade za kuhanje, 100 g šećera, 10 g brašna, 100 g maslaca, vanilin šećer
Priprema: Otopite čokoladu i maslac na pari pa promiješajte. Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Zatim je dodajte otopljenoj čokoladi pa umiješajte brašno. Gotovu smjesu ulijte u kalupe koje ste namastili. Pecite deset minuta na 250°C.
Karamel-lava
Sastojci: 100 g tamne čokolade, 100 g maslaca, 1/4 šalice brašna, 150 g šećera, 2 jaja, žumanjak, 1,5 žličice ekstrakta
Priprema: Ugrijte pećnicu na 250°C. Otopite maslac i čokoladu. Dodajte brašno i šećer te izmiješajte. Na kraju dodajte jaja i žumanjak te ekstrakt vanilije pa izmiksajte. Ulijte smjesu u kalupe i u svaku dodajte bombon od karamele. Pospite s malo soli i pecite deset minuta.
Kikiriki-vulkan
Sastojci: 200 g čokolade, 100 g kokosova maslaca, 2 jaja, 2 žumanjka, 110 g šećera, 35 g brašna, 4 žličice maslaca od kikirikija
Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C. Rastopite maslac od kokosa i čokoladu. Izmiješajte jaja i šećer, dodajte čokoladu i brašno. Uzmite veće kalupe ili šalice (zbog čega se kolači dulje peku), nauljite ih i pobrašnite. Dodajte smjesu i u sredinu stavite maslac od kikirikija. Pecite 16-18 minuta.