Svježi začini pružaju bogate arome i okuse vašim jelima, ali njihov iznimno kratak životni vijek često prevari i one najiskusnije kuhare pa se posuše, a da ih niste stigli ni staviti u hranu.
POGLEDAJTE VIDEO: Sve o kurkumi
No nije isto sa svim začinima. Tvrdi začini (s drvenim peteljkama) poput timijana i ružmarina drugačije se čuvaju od mekanih poput peršina, mente ili bosiljka.
Mekani začini, poput bosiljka, peršina i bosiljka trebaju se odmah nakon kupnje staviti uspravno u čašu napunjenu s 2,5 cm vode i spremiti u hladnjak.
Tvrdi začini će izdržati mnogo dulje ako ih nakon otpakiravanja iz ambalaže zamotate u list vlažnog papirnatog ručnika i pospremite u ziplock vrećicu.
Bez zraka i svjetla
Najbolje je čuvati začine u spremnicima koji se daju hermetički zatvoriti, što će osigurati da zadrže aromu, te da nepoželjne tvari, poput bakterija, na primjer, ne mogu dospjeti do njih.
Ako imate spremnike kojima su 'popustili' poklopci, svakako ih zamijenite. Također, držite ih dalje od izravnog izvora topline i svjetlosti, jer neki začini sadrže lako isparive spojeve koji mogu ishlapiti pod visokim temperaturama.
Za zimnicu
Začine nasjeckate na sitno i zamrznite u kockicama leda. Kad kuhate samo stavite kockicu leda sa začinima u jelo. Ako ne želite razvodniti hranu, začine se može zamrznuti i u rastopljenom maslacu ili maslinovom ulju.
Ako želite da vam zelena salata ostane duže zelena i hrskava treba je pospremiti u staklenku koja se može hermetički zatvoriti i staviti u hladnjak.
Evo popisa najboljih uvjeta za čuvanje začina:
- Održavajte konstantnu temperaturu od oko 20 Celzijevih stupnjeva
- Držite začine dalje od izravne sunčeve svjetlosti i topline
- Prebacite u dobro zatvorene, neporozne spremnike koji su u idealnom slučaju svi iste veličine (radi lakšeg skladištenja) - staklenke za hranu za bebe, staklene posude, keramičke staklenke ili metalne limenke
- Razmislite o čuvanju crvenih začina, poput paprike i crvene paprike, u hladnjaku kako bi dulje zadržali boju i okus piše Better Home and Gardens