To je to što me zanima!

'Kupim pa mi propadne': Vodič za čuvanje hrane u hladnjacima

HLADITI ILI NE... Zbog hladnoće krumpir i luk će promijeniti okus, oblik, ali i brže propadati. Neke namirnice jednostavno dulje traju ako ih ostavimo u smočnici
Vidi originalni članak

Još dok su na stabljici, rajčice više vole toplinu nego hladnoću i zato ih nikako nije dobro čuvati u hladnjaku. Ondje će poprimiti brašnast okus, pa ih stoga radije držite na pultu. U hladnjaku ih čuvajte samo ako ćete ih kuhati, a ne jesti svježe. Ni krumpiru ne bi trebalo biti mjesto u hladnjaku jer će mu, baš kao i rajčici, preniske temperature pokvariti okus.

Skladištite ga u smočnici, i to ne u plastičnoj vrećici nego u papirnatoj jer plastika “skuplja” vlagu te ubrzava truljenje. Luk isto tako ostavite u smočnici, odnosno na bilo kojem suhom i tamnome mjestu.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zbog nedovoljne cirkulacije zraka i vlage u hladnjaku će brže istrunuti. No pazite da ga ne čuvate u blizini krumpira jer on prirodno ispušta plinove koji će također ubrzati propadanje luka. Citrusno voće isto tako bolje je držati na sobnoj temperaturi. Čuvate li limune, limetu ili naranče u hladnjaku kora će im postati gruba, tvrda, a i postat će manje sočni i ukusni.

KUHARSKA PRAVILA Kako čuvati namirnice? Svaka ima svoje pravilo, poštujte ga

Češnjak se ne hladi nego zrači

Češnjak će izdržati tri mjeseca na policama. Važno je samo da je na prozračnom i mračnome mjestu kako se ne bi navlažio. 

Kruh može samo u zamrzivač

Kruh će se u hladnjaku brže osušiti i poprimiti ustajali okus. Želite li ga čuvati dulje od dva dana, bolje ga je staviti u zamrzivač pa podgrijati u mikrovalnoj. 

Kečap stoji i na policama

OD MAHUNA DO GLJIVA Znate li stavljati namirnice u hladnjak? Mladi luk ide na vrh

Kupljeni pekmez, kečap i ukiseljeno povrće ne morate držati u hladnjaku jer sadrže dovoljno konzervansa koji će ih sačuvati od propadanja. Češnjak će izdržati tri mjeseca na policama. Važno je samo da je na prozračnom i mračnom mjestu kako se ne bi navlažio.

Lak postaje pregust 

Čuvate li lak za nokte u hladnjaku, previše će se zgusnuti zbog niske temperature. Radije ga držite na sobnoj, ali što dalje od sunčeva svjetla.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

MEGHAN MARKLE U PROBLEMIMA: Zamijerila se svima ovom šokantnom izjavom

Idi na 24sata

Komentari 15

  • 03.11.2019.

    Ne držim povrće u hladnjaku...

  • Aj ća. 03.11.2019.

    Ma da, pome uvik drzim liti u frizideru, bez obzira ocu ih jest ka salatu ili ocu ih kuvat za sataraš ili šalšu, a za to biram one mekanije... a bome i luk i kapulu isto u frizideru... a krumpir, najbolje bi bilo imat jedan trap za isti iza kuce, jer di ga drzala da drzala, tj u kašeti, vreci, proklija :)

  • dontra volta 03.11.2019.

    Ja drzim cipele i tenisice u hladnjaku da mi se ne ukisele vani

Komentiraj...
Vidi sve komentare