Osim što je poznata po svima omiljenoj pizzi, Italija nudi bezbroj različitih recepata za tjesteninu, od kojih je jedna od omiljenijih - carbonara. U slobodnom prijevodu carbonara bi se mogla prevesti kao “tjestenina na ugljenaričin način”, odnosno “na rudarski”. Iako većina recepata za carbonaru sadrži vrhnje za kuhanje, prava talijanska carbonara priprema se bez vrhnja.
Ono što je čini kremastom su cijela jaja ili samo žumanjak koji bi se trebao brzo umiješati čim se jelo makne s vatre da ne koagulira. Tjestenina mora biti al dente, odnosno skuhana “pod zub”.
Osim na uobičajeni način s poprženom slaninom te, prema želji, lukom i sitno sjeckanim češnjakom, carbonara se često priprema s graškom, brokulom ili gljivama. Umjesto slanine ili pancete upotrebljava se i pršut. Možete je i zapeći prelivenu s vrhnjem za kuhanje iako to nije prema originalu. Želite li pripremite zdraviju carbonaru, tjesteninu možete potpuno izostaviti. Zamijenite je tikvicama narezanim na tanke rezance i kratko blanširajte ili skuhajte na pari. Prelijte je umakom i pospite svježe naribanim parmezanom.
Špageti carbonara
Sastojci: 100 g pancete, 50 g ribane gaude, 50 g parmezana, 3 jaja, špageti, 2 češnja češnjaka, luk žlica maslaca, sol, papar
Priprema: Zgnječite češnjak pa ga prepržite s pancetom i sitno narezanim lukom. Nakon pet minuta izvadite češnjak. Dodajte kuhanu tjesteninu i maknite s vatre. Dok je još vruće umiješajte smjesu sira, jaja i papra te pospite sirom prema želji.
Pašta s umakom od sira
Sastojci: 300 g tjestenine, 200 ml vrhnja za kuhanje, 1/2 šalice nasjeckane šunke, 10 g maslaca, jaje, 200 g edamera, 250 g svježeg sira
Priprema: Skuhajte tjesteninu. Prepržite slaninu i ostavite sa strane. Umutite jaje i dodajte mu svježi sir. Zagrijte maslac s vrhnjem za kuhanje te umiješajte jaje sa svježim sirom i dodajte naribani edamer. Miješate dok se sir ne otopi. Dodajte slaninu i poslužite s tjesteninom.
Zapečena carbonara
Sastojci: 300 g tjestenine, žlica maslinova ulja, 2 češnja češnjaka, 6 kriški pršuta, 4 jaja, 300 ml vrhnja za kuhanje, 3 mlada luka, 3/4 šalice parmezana, sol, papar
Priprema: Ugrijte pećnicu na 200°C. Namastite vatrostalnu posudu. Skuhajte tjesteninu u velikom loncu zasoljene vode. Ocijedite i ostavite u loncu. Ugrijte ulje u tavi, dodajte češnjak i pršut te pržite nekoliko minuta. Dodajte tjesteninu pa umiješajte jaja, vrhnje, luk i pola šalice sira. Začinite solju i paprom pa promiješajte. Stavite u vatrostalnu posudu i promiješajte te pospite ostatkom sira. Pecite 10 minuta prekriveno folijom, pa otkrijte i pecite još 10 minuta.
Rezanci s gljivama
Sastojci: rezanci, šalica nasjeckane slanine, 3 šalice narezanih šampinjona, 2 žličice češnjaka u prahu, dl vrhnja za kuhanje, 1/3 šalice parmezana, 2 jaja, sol, papar, peršin
Priprema: Popržite slaninu, dodajte gljive i češnjak u prahu. Pomiješajte ribani parmezan, vrhnje i jaja pa dodajte vode od kuhanja tjestenine i sjedinite. Slanini dodajte kuhanu tjesteninu i smjesu s jajima. Kratko kuhajte miješajući dok se umak ne zgusne. Začinite solju i paprom pa ukrasite peršinom.
Carbonara s kuhanim jajima
Sastojci: 3 jaja, tjestenina (špageti), šaka nasjeckane slanine ili pancete, 2 žlice mascarponea, žlica limunova soka, šalica naribanog parmezana
Priprema: Skuhajte jaja i ohladite ih. U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente. Ocijedite je i sačuvajte šalicu vode u kojoj se kuhala. U dubokoj tavi na umjereno jakoj vatri prepržite slaninu dok ne dobije boju. Nakon otprilike sedam minuta dodajte skuhanu tjesteninu, mascarpone, limunov sok i četvrtinu šalice vode od tjestenine. Umiješajte tri četvrtine parmezana i promiješajte. Dodajte još vode ako treba. Prepolovite jaja i poredajte preko tjestenine te poslužite posuto s ostatkom parmezana.
Članak je preuzet iz subotnjeg izdanja gastromagazina Skuhatćute