Kukuruzom su se sladili američki starosjedioci, Maje, Asteci i Inke, prije čak 9000 godina. Osim za hranu, kukuruz je Indijancima služio kao sklonište, dekoracija pa čak i kao gorivo. U Meksiku ni danas ne bacaju ljuske kukuruza, nego ih namoče preko noći, izrežu i upotrebljavaju kao nadjev pogačica poznatih kao tamales. Jelima od kukuruza često su dodavali malo pepela jer su vjerovali da ih to čini zdravijima. Danas znamo da kukuruz sadrži vitamin B3 u obliku koji organizam ne može iskoristiti. No pepeo sadrži kalcij, a on pomaže iskorištavanje tog vitamina. Dobar je izvor vitamina B skupine i minerala, a njegove masnoće pripadaju zdravim nezasićenima. Osim toga, obiluje vlaknima kojao smanjuju kolesterol i razine šećera u krvi. Kukuruz ne deblja jer jedan klip sadrži samo 80-100 kalorija. No pazite li na liniju, jedite ga bez masnoća.
Kukuruz je jedna od rijetkih namirnica koja je zdravija kuhana nego sirova jer toplina u njemu oslobađa zaštitne, antioksidativne tvari. Najslađi i najukusniji je svježe ubran jer se stajanjem smanjuje količina šećera. Ipak, možete ga čuvati u hladnjaku, u ljusci, dva-tri dana. Svježi kukuruz možete i zamrznuti tako da klipove stavite u kipuću vodu i kuhate oko dvije minute, a zatim ih uronite u ledenu vodu. Cijedite ih tako da klipove postavite okomito s vrhom okrenutim prema dolje. Oštrim nožem skinite zrna, a zatim ih stavite u plastične vrećice pa zamrznite.