To je to što me zanima!

Kuharica otkrila zašto nikad ne pere gljive prije kuhanja, a tu je i njezin savjet kako ih čuvati

Često se mogu čuti prijepori oko toga treba li gljive prije pripreme obroka prati ili ih je dovoljno prebrisati papirnatim ručnikom, ili očetkati četkicom. Evo što o tome kaže profesionalna kuharica
Vidi originalni članak

Rijetko ćete kupiti gljive koje su dovoljno čiste da odmah možete započeti s pripremom obroka. Iako vam se na prvi pogled čini da ih je najjednostavnije potopiti u vodu, ili oprati pod mlazom, to bi moglo dovesti do toga da počnu truliti prije nego ih ubacite u lonac. Osim toga, pranjem se povećava rizik od toga da se u jelu aktiviraju bakterije i drugi patogeni. 

POGLEDAJTE VIDEO: Pronašli gljive koje su djeci izgledale kao velike lopte

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Evo što chef i certificirana nutricionistica Serena Poon jaže o tome koji je najbolji način čišćenja gljiva, da biste bili sigurni u to da će ostati ukusne, zdrave i sigurne:

Zašto pranje nije dobro rješenje?

Gljive se sastoje od 85 do 95 posto vode, kaže Poon, pa čak i najbrže ispiranje može razrijediti njihov okus i učiniti ih gumenastima ili kašastima. Kad apsorbiraju previše vode, gljive ne mogu postići hrskavu, aromatičnu teksturu. Umjesto toga, one će biti natopljene vodom i vlažne, kaže.

FINO I MIRISNO Recept za slasnu musaku od leće - jelo koje će baš svi obožavati

Koji je najbolji način čišćenja gljiva?

Gljive su porozne i lako upijaju tekućinom, pojašnjava Poon, pa je često bolje samo ih obrisati vlažnim papirnatim ručnikom nego prati vodom. Iako različite sorte gljiva mogu zahtijevati različite metode čišćenja, ona uglavnom preporučuje držati se ove tehnike u tri koraka:  

  • pregledajte plijesan, mrlje i prljavštinu na gljivama
  • vlažnim papirnatim ručnikom ili nježnom četkicom obrišite vidljivu prljavštinu ili plijesan, s tim da posebno pažljivo treba počistiti donju stranu gljiva, jer se tu mogu zavući bakterije i virusi
  • nakon što ih temeljito očiste, osušite ih i spremite u čistu papirnatu vrećicu, nikako plastičnu, jer se u njima stvara kondenzacija pare i vlaga, pa bi gljive ubrzo mogle postati sluzave

- Ako nemate papirnatih vrećica nego samo plastičnu, obavezno ju ostavite djelomično otvorenu, ili probušite rupe kako biste osigurali cirkulaciju zraka, savjetuje Poon.

Kako biti siguran da su gljive dovoljno čiste?

Gljive koje ste kupili u trgovini uzgajaju se u termički obrađenim kompostima koji su praktički sterilni, što znači da uglavnom nema  patogena poput plijesni, virusa, bakterija, buba i crva,  kaže Poon. Osim toga, kuhanjem na odgovarajući način visoka temperatura ubija većinu preostalih patogena koji su se mogli zadržati.

DA BUDU SAVRŠENA Bake otkrivaju recept iz 1942. godine - trik kako skuhati jaja

Da biste bili što sigurniji držite se ove četiri stvari: 

  1.  Izaberite gljive iz košarice u rinfuzi, ne one koje su prethodno pripremljene. Ako kupujete one u pakiranju,  potražite one koje na plastičnom omotu imaju rupe, jer to omogućava cirkulaciju i sprječava rast bakterija, prenosi portal MindBodygreen. 
  2. Odaberite gljive koje su svježe, čvrste i nisu vidljivo oštećene ili pokvarene. 
  3. Da biste izbjegli unakrsnu kontaminaciju, prije čišćenja gljiva temeljito operite ruke i pribor koji pritom koristite. 
  4. Pregledajte sve gljive pojedinačno kako biste bili sigurni da nisu pokvarene. 
Idi na 24sata

Komentari 16

  • Zlatna Vuga 25.07.2023.

    Nema šanse da ne operem gljive bez obzira na sve argumente koji idu u prilog nepranju. Ako kupim šampinjone, tko zna tko ih je držao u rukama i gdje su bili i preko njih možda hodali cucki i mački. Ako ih naberem u šumi, tko zna koliko je voluharica i miševa prošlo po njima, koliko se divljači popiškilo okolo. Nisam prala samo svoje uzgojene bukovače.

  • 24.07.2023.

    Ova kremasta juhica lijepo izgleda.

  • 24.07.2023.

    Gljive se ne peru. Točka

Komentiraj...
Vidi sve komentare