Borba gastro majstora za veliku Kristalnu kuhaču nakon Dubrovnika preselila se u Dugu Resu. Dok su na jugu Hrvatske u povodu Valentinova pripravljali ljubavna jela, u Karlovačkoj županiji 11 je hrvatskih kuhara krajem veljače iskazalo znanja u pripremi hladne plate od pastrve, glavnog jela od janjetine i deserta s orasima. Natjecanje je prema tematici glavnog jela nosilo ime “Zlatno janje”, a titulu pobjednice ponijela je Nikolina Lončar iz koprivničkog restorana Zlatan. Svojim hladnim predjelom “Početak proljeća” i desertom “Orasi u zagrljaju čokolade” oduševila je žiri kojeg čine kuhari članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza i nutricionistica Katarina Pentek.
Osvojeni bodovi Nikolini Lončar osigurali su trenutačno prvo mjesto u ukupnom poretku. Najbolje janje, međutim, spremio je kuhar Tomislav Hruban iz zagrebačkog hotela The Westin. Bodovi koje mu je donio punjeni janjeći kare postavili su ga na drugo mjesto u ukupnom poretku. Sva jela, u svim kategorijama, izrazito su kreativna i u sastojcima i u oblicima, za što je presudna preciznost.
>> U Đurđevcu od četvrtka do subote sedam kuhara na kupu “Zlatni picok” priprema platu od divljači, glavno jelo od piletine i desert s kestenom
>> U Dubrovniku se natjecalo 14, a u Dugoj Resi 11 kuhara. Ovisno o veličini kuhinje, a i prema broju prijava, ograničava se broj kuhara na kupu
DESERT "ORASI U ZAGRLJAJU ČOKOLADE”
Sastojci za biskvit: 14 jaja, 0,2 kg šećera, 0,1 kg oraha, 0,15 kg čokolade, 0,2 kg marcipana, džem od šumskog ribiza; Za kremu: 0,5 l mlijeka, 5 žumanjaka, 0,15 kg šećera, štapić vanilije, 0,1 kg brašna, 0,2 kg maslaca
Bjelanjke čvrsto istucite, dodajte šećer, orahe s brašnom i rastopljenu čokoladu. Ispecite tanke kore, ohladite, premažite džemom i obložite marcipanom. U mlijeku prokuhajte vaniliju, ukuhajte umućene žumanjke, šećer i brašno. Ohladite, dodajte maslac i izradite.
SOČNI DESERT "KREMA OD ORAHA U Č0OKOLADI"
Sastojci za biskvit: 12 bjelanjaka, 18 dag šećera, 35 dag oraha, 10 dag badema; Za kremu: 12 žutanjaka, 18 dag šećera, 6 dag brašna, 3 dcl mlijeka, 6 dcl slatkog vrhnja, 30 dag mljevenih oraha, 25 dag maslaca
Bjelanjke za biskvit izlupajte sa šećerom i kad dobijete tvrdu smjesu dodajte mljevene orahe. Na masnom papiru napravite koru i pospite sjeckanim orasima. Izrežite okruglom modlicom. Za kremu žumanjke i šećer umiješajte u kipuće mlijeko i kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu. Ohlađenoj smjesi dodajte razrađeni maslac pa istučeni šlag i na kraju mljevene orahe.