S Instituta za kemijsku tehnologiju u Mumbaiju u Indiji tvrde kako su konačno sigurni koje su to namirnice koje pomažu 'dan poslije' - kruška, limeta i kokosova voda.
Idealan omjer protiv mamurluka sadrži 65 posto kruške, 25 posto limete i 10 posto kokosove vode, a za optimalne učinke, treba ih poslužiti uz tanjur sira, rajčica i krastavaca.
POGLEDAJTE VIDEO:
Piće od kokosove vode, kruške i limete može pojačati aktivnost dva enzima - ADH i ALDH za čak 70 posto, otkrili su ubrzavajući tako i proces mamurluka zbog čega on brže prolazi.
Ova je studija također utvrdila kako je kava zapravo najgore piće za mamurluk koji ga čak i produljuje, a da zeleni i crni čajevi mogu malo pomoći.
Voditeljica studije dr. Shraddha Srinivasan objasnila je da su te tri namirnice odabrane kao 'lijek' zbog svoje sposobnosti da ubrzaju enzime i zbog dobrog okusa koje zajedno daju za razliku od nekih 'bljutavih' tretmana mamurluka, a naglašava i kako mamurluk na različite načine i različitom brzinom utječe na različite ljude.
- Koliko ste mamurni ovisi o više čimbenika - što ste pili, o vašoj genetici i o tome kako vam brzo metabolizam razgrađuje alkohol - kaže dr. Srinivasan te objašnjava da se etanol (alkohol) u tijelu pretvara u acetaldehid ili etanal, objasnili su znanstvenici, a njegovo nakupljanje uzrokuje mamurluk.
Prirodni enzimi poput enzima ADH kojeg ima u jetri i enzima ALDH kojeg ima u jetri, bubrezima i plućima, imaju sposobnost brisanja etanala - ali ne djeluju uvijek dovoljno brzo. Zato je dr. Srinivasan testirala razne namirnice da vidi kako one utječu na ta dva enzima i hoće li ih ubrzati. Ispitivala je razno voće, povrće, žitarice, začine, mliječne proizvode i kavu i na kraju odabrala tri po njemu najvrjednije namirnice koje će 'izgurati' alkohol.
Studija kaže i kako nema znanstvenih dokaza da 'trendi hrana' bogata antioksidansima može izliječiti mamurluk, a pokazali su i da malo namirnica može poboljšati aktivnost oba enzima, a jedna od takvih je limun - dok crno grožđe, češnjak i korijander uopće nisu na njih utjecali.
- Kava je jako smanjila aktivnost ALDH enzima pa je stoga nije preporučljivo konzumirati nakon unosa alkohola jer pomaže da se acetaldehid nakuplja što rezultira dugotrajnim mamurlukom - objasnila je dr. Srinivasan za Daily Mail.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: