Kruščići punjeni kobasicama i jajima
Sastojci: 500 g brašna, 50 g maslaca, dl ulja, 2 dl jogurta, voda, paketić suhog instant kvasca, 100 g dimljene slavonske kobasice, 100 g ementalera, 2 jaja, prstohvat mljevene majčine dušice, peršinov list, ulje, papar, sol, po 2 žlice kiselog vrhnja i kečapa, bosiljak
Priprema: Prosijte brašno s kvascem i žličicom soli. U posebnoj posudi pomiješajte ulje, jogurt i rastopljeni maslac. Izmiješajte s brašnom. Umijesite glatko i meko tijesto. Ostavite ga pokrivenog na toplome. Nasjeckajte tvrdo kuhana jaja i kobasicu te pomiješajte s protisnutim češnjakom, peršinom i majčinom dušicom. Začinite.
Tijesto razdijelite u loptice i svaku oblikujte u ‘barku’. Utisnite sredinu i oblikujte rub, pa premažite kruščiće mješavinom vrhnja i kečapa. Punite s pola žlice nadjeva, pospite sirom i pecite na četvrtastom limu obloženom papirom za pečenje oko 20 minuta na 200°C.
Savjet: Nadjevom možete puniti gotova baguette peciva; prerežite im vrh po dužini, izvadite unutrašnjost, premažite umakom, napunite i pospite sirom. Stavite koju minutu u pećnicu da se korica zapeče, a sir rastopi.
Ružice s kulenom i sirom
Sastojci: pakiranje svježeg lisnatog tijesta, 100 g kulena, 4 žlice sirnog namaza s aromom začinskog bilja, sjeckani vlasac za posipavanje, prstohvat crvene paprike, žličica soli
Priprema: Lisnato tijesto odmotajte iz pakiranja i izrežite na šest traka. Svaku traku premažite namazom, pospite vlascem i mljevenom paprikom. Slažite ploške kulena tako da vire malo van tijesta, a drugu polovinu tijesta prebacite preko, pa počnite zamatati po dužini. Ružice posložite u dobro ohlađen kalup od šest muffina. Zagrijte pećnicu na 210°C i pecite oko 15 minuta.
Savjet: Koristite patlidžane, tikvice i artičoke kako bi ružice bile vizualno i okusima što bogatije. Svaku traku premažite s chutneyem, karameliziranim lukom ili ribljom paštetom, pa slažite ploške povrća.