Pečeni, kuhani, punjeni - dodani raznim jelima - krumpiri se mogu pripremiti na bezbroj načina. Veoma ukusni, omiljena su namirnica mnogima. Krumpir sadrži vitamine C, B6, i K te minerale kalij, kalcij, cink, fosfor, mangan, bakar, a također je bogat vlaknima i škrobom. On ima manje kalorija od kruha, riže i tjestenine.
POGLEDAJTE VIDEO:
Prvi su ga počeli uzgajati u Peruu, prije više od nekoliko tisuća godina. U Europu su ga donijeli u 16. stoljeću, a u Hrvatsku je stigao u 18.
U mnogim zemljama krumpir je pogodovao rastu stanovništva i razvoju ekonomije, spašavajući mnoge od gladi i uspijevajući u područjima loših klimatskih uvjeta. Savršena je kultura za uzgoj u siromašnim zemljama, ujedno i prva uspješna namirnica koja je uzgojena u svemiru.
Uzgojiti ga je jeftino, a dobar je i za zdravlje, osim ako ga ne pripremate u prženom obliku.
Kora krumpira obiluje vlaknima, iako većina recepata zahtijeva da ju odstranite. Prilikom pripreme dobro je znati koji krumpir koristiti kako biste uživali u najboljem jelu, odnosno okusu i teksturi.
Tijekom kuhanja krumpira u vodu dodajte malo octa
Kada želite skuhati krumpir, i ako ste odabrali pravu vrstu za kuhanje, poslužite se odličnim trikom.
U vodu dodajte ocat, koji će mu pomoći zadržati oblik. Preporučuje se da krumpir kuhate oko 30 minuta, a nakon 10 minuta ulijete ocat.
Ocat ima ulogu održavanje čvrstoće krumpira, jer će opnu učiniti čvršćom. Krumpir će zadržati svoj oblik, neće se raspasti ili postati kašast. Možete izabrati bilo koji ocat koji imate pri ruci - vinski, jabučni ili alkoholni, svejedno je.
Kod skladištenja namirnice valja pripaziti na tri stvari - mrak, temperaturu i suhoću mjesta. Krumpir je najbolje skladištiti na suhom i tamnom mjestu, jer primjerice vlaga iz hladnjaka mu može promijeniti okus.
Temperatura treba biti između pet i osam stupnjeva. Također je važno ne koristiti najlonske, odnosno plastične vrećice za držanje krumpira jer u njima postoji opasnost od bržeg truljenja.