Uskršnji doručak pored šunke i jaja nezamisliv je bez kruha. Kako bi doručak bio poseban ispecite pogače, lepinje i okruglice koje će zasjati na blagdanskom stolu
Šunka u kruhu
Sastojci: 1 kg crnog brašna, 1,5 kocka kvasca, vrećica praška za pecivo, žličica soli, 2,5 dl mlijeka, mlake vode prema potrebi, žlica šećera, 1,5 kg šunke, žlica otopljenog maslaca.
Foto: Dreamstime
Priprema: Pomiješajte kvasac s malo mlijeka, brašna i šećera pa ostavite na toplom 30 min. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, dodajte mu uzdignuti kvasac te polagano i mlaku vodu. Miješajte mikserom, sve dok se tijesto ne pretvori u kuglu i počne se potpuno odvajati od posude. Prekrijte ubrusom i ostavite da se tijesto diže oko sat vremena. U posudu za kuhanje s vodom stavite opranu šunku. Kuhajte je oko 30-40 min. Kad se prokuhala, izvadite je iz vode i osušite. Tijesto premijesite, razvaljajte na oko 2-2, 5 cm debljine, na sredinu tijesta stavite šunku i omotajte je tijestom. Prebacite u namašćen lim, premažite s malo ulja i vode te pecite oko 40 -60 minuta na 180°C. Kad je pečena, kistom namočenim u rastopljeni maslac namažite cijeli pečeni kruh da korica još više omekša.
Okruglice sa sirom i pršutom
Sastojci: 40 g pršuta u tankim kriškama, 100 g tvrdog sira, žlica svježe nasjeckane majčine dušice, 65 g maslaca, prstohvat soli, 150 g pšeničnog brašna, 4 jaja, žumanjak, papar za posipapanje.
Foto: Dreamstime
Priprema: Pršut nasjeckajte, a sir naribajte pa sve pomiješajte s majčinom dušicom. Zakuhajte 150 ml vode s maslacem i solju. Odjedanput dodajte brašno i grijte dok ne dobijete okruglice tijesta, a na dnu posude nastane svijetao talog. Tijesto stavite u zdjelu i dodajte jaja. Prethodno zagrijte pećnicu. Namastite lim. Smjesu pršuta i sira dodajte tijestu. Žlicom stavite u lim 16 hrpica tijesta i premažite ih žumanjkom. Popaprite okruglice pa ih pecite 20-25 minuta na 210°C.
BLAGDANSKI CAKE POPS
Uskrsni desert koji se radi od ostataka materijala za kolače
Uskrsni kruh
Sastojci: kocka kvasca, 4 žličice šećera, 250 ml mlakog mlijeka, 3 jaja, žličica naribane limunove kore, žličica anisovih sjemenki, 2 žlice rakije, 750 g pšeničnog brašna, 125 g mekanog maslaca, žlica bademovih listića, žumanjak, 2 žlice krupnog šećera, 5 tvrdo kuhanih jaja
Foto: Dreamstime
Priprema: Razmrvite kvasac pa ga umiješajte sa žličicom šećera u polovini mlijeka. Pokrijte i pustite da odstoji 15 minuta. Ostatak mlijeka pomiješajte s jajima, limunovom korom, anisom, 3 žlice šećera i rakijom. Brašno prosijte pa ga pomiješajte s kvaščevim mlijekom i mlijekom s jajima. Dodajte maslac i sve mijesite 10 minuta. Zdjelu pospite brašnom. Tijesto oblikujte u kuglu pa ga ostavite da se na toplom diže 2 sata. Namastite kalup. Kratko promijesite tijesto i utisnite u kalup. Pokrijte ga i na toplom ostavite da se diže još 45 minuta. Prethodno zagrijte pećnicu. Bademove listiće kratko zapržite na tavi bez masti. Uskrsni kruh pecite 35-45 minuta na 200°C. Kruh istresite u kalup i premažite žumanjkom. Pospite bademovim listićima i krupnim šećerom. Tvrdo kuhana jaja utisnite u vruć vijenac. Pecite još 5-10 min dok vijenac ne bude zlatnožut.
Brzi smotuljci sa šunkom i sirom
Sastojci: gotovo tijesto za pizzu, 20 dag sira, 20 dag šunke, senfa prema želji
Foto: Dreamstime
Priprema: Tijesto razvaljajte na tanku plahtu pa polovicu premažite tankim slojem senfa. Na tu polovice poslažite kriške sira, a zatim na njih kriške šunke. Preklopite nenamazanom polovicom tijesta pa sve razrežite na trake. Zavrnite trake pa ih prebacite u namašćen lim. Pecite 20 min na 180 °C.
SIMBOLIKA BLAGDANA
Porijeklo vjere: Jeste li znali da Uskrs gotovo uvijek padaju na isti dan? Evo zašto je to tako...
Portugalski uskršnji kruh
Sastojci: 250 ml toplog mlijeka, 100 g šećera u prahu, žlica suhoga kvasca, 790 g pšeničnog brašna, žlica sjemenki komorača, žličica soli, 60 g maslaca, 6 jaja, maslinovo ulje, jaje za premazivanje.
Foto: Dreamstime
Priprema: Pomiješajte 60 ml mlijeka, žlicu šećera i kvasac. Ostavite na toplome desetak min. Pomiješajte brašno, komorač i sol. Napravite rupu u sredini pa lagano dodajte smjesu s kvascem, maslac te preostalo mlijeko i šećer. Razmutite tri jaja pa ih dodajte smjesi. Sve promiješajte i umijesite kuglu od tijesta. Prebacite je u posudu, pokrijte folijom i pustite da se diže 45 min. Zagrijte pećnicu na 200°C. Lim ili kalup premažite uljem. Od tijesta odvojite komad u količini od pola šalice. Ostatak tijesta opet oblikujte u pravilnu kuglu, stavite u kalup i na njega utisnite preostala tri jaja. Od manje količine tijesta odvojite šest komadića pa ih oblikujte u duguljaste oblike. Stavite ih u obliku križa preko svakog jajeta, premažite sve razmućenim jajetom i pecite 40 min.
Aromatične lepinje
Sastojci: 1/2 kocke kvasca, 1/2 žličice šećera, 350 g pšeničnog brašna, 150 g kukuruzne krupice, žličica soli, 2 žlice biljnog ulja, 2 žlice maslinova ulja, 225 ml vode; za posipanje: sol, iglice ružmarina i listići majčine dušice.
Foto: Dreamstime
Priprema: Kvasac zamutite sa šećerom i 125 ml mlake vode. Pokrijte i pustite da odstoji 15 min. Brašno pomiješajte s kukuruznom krupicom i solju. Mijesite deset min s kvasnom vodom, 100 ml mlake vode i dvije žlice ulja. Zdjelu pospite brašnom. Tijesto oblikujte u kuglu i u pokrivenoj zdjeli ostavite ga da se na toplome diže 45 min. Zagrijte pećnicu te namastite dva lima za pečenje. Tijesto podijelite na osam komada jednake veličine pa ih na pobrašnjenoj površini razvucite u tanke lepinje i stavite u lim. Pecite jednu za drugom 3-5 min na 240°C. Izvadite, odmah stavite u kuhinjski papir i pritisnite tanjurom. Prije posluživanja premažite lepinju maslinovim uljem, posolite te pospite ružmarinovim iglicama i listićima majčine dušice pa zapecite 2-3 min u vrućoj pećnici.
Pogača sa sirom
Sastojci: kocka kvasca, žličica šećera, 500 g pšeničnog brašna, žlica soli, 1/2 žličice mljevenoga kumina, 125 ml mlakog mlijeka, 125 g maslaca; nadjev: crveni luk, češanj češnjaka, 30 g mekanog maslaca, 125 g mladog sira s vrhnjem, jaje, 200 g camemberta, 125 g fete, 200 g gaude, sol, papar, žumanjak; za posipanje: žličica suhog mažurana, 2 žlice oljuštenih sezamovih sjemenki.
Priprema: Razmrvite kvasac pa ga umiješajte sa šećerom i 125 ml mlake vode. Pokrijte i pustite da odstoji 15 min. Brašno pomiješajte sa solju i kuminom. Mijesite 10 min s kvaščevom vodom, mlakim mlijekom i omekšanim maslacem. Zdjelu pospite brašnom. Od brašna oblikujte kuglu, pokrijte i ostavite u zdjeli da se na toplome diže sat vremena. Za nadjev očistite luk i češnjak, usitnite i pirjajte sa žlicom maslaca. Ostatak maslaca pomiješajte sa svježim sirom. Dodajte ohlađenu smjesu luka i jaja. Skinite koru camembertu pa s fetom zgnječite vilicom. Gaudi skinite koru i naribajte je. Sve te vrste sira dodajte smjesi svježeg sira. Posolite i popaprite. Namastite kalup. Tijesto nakratko promijesite i na brašnom posutoj površini razvucite krug promjera 55-60 cm. Potom ga stavite u kalup i u sredinu uspite nadjev. Tijesto u što nježnijim naborima stavite na nadjev, pri čemu će se rubovi tijesta sresti u sredini. Oblo pritisnite rubove tijesta. Pokrijte kruh i ostavite ga da se na toplome diže još 30 min. Prethodno zagrijte pećnicu. Žumanjak pomiješajte s malo vode i njime premažite kruh, pospite mažuranom i sezamom. Pecite 55-65 min na 190°C.
Bijeli kruh punjen rajčicama i mozzarellom
Sastojci: 500 g pšeničnog brašna, 10 g kvasa u prahu, vrećica suhoga kvasca, 350 g mlake mlaćenice, žličica šećera, žlica soli, 4 žlice maslinova ulja; nadjev: 4 rajčice, 100 g suhih rajčica u ulju, žličica svježih listića majčine dušice, 2 žlice malih kapara, 100 g crnih maslina bez koštica, 125 g mozzarelle, 2 žlice pirea od rajčica, sol i papar.
Foto: Dreamstime
Priprema: Mijesite brašno s kvasom, suhim kvascem, mlaćenicom, šećerom, solju i maslinovim uljem. Zdjelu pospite brašnom. Tijesto oblikujte u kuglu, pokrijte zdjelu i ostavite da se na toplome diže tri sata. Za nadjev prelijte kipućom vodom rajčice, ogulite im koricu i izvadite sjemenke. Narežite na kockice. Suhu rajčicu odmastite, a majčinu dušicu i kapare nasjeckajte. Masline nasjeckajte na ploške, a mozzarellu na kockice. Sve pomiješajte s pireom od rajčica, solju i paprom. Namastite lim. Tijesto nakratko promijesite i podijelite na dva dijela. Oba dijela tijesta razvucite 24x24 cm na pobrašnjenoj površini. Na svaki kvadrat stavite pola nadjeva. Oko dva cm ruba premažite mlakom vodom. Zavijte tijesto, šavom prema dolje stavite u lim, pokrijte i ostavite da se diže još sat vremena. Kruh premažite mlakom vodom i pospite s malo brašna. Pecite 20-30 min na na 190°C.