To je to što me zanima!

Kruh je poput doze vitamina - otkrij koji je najzdraviji za tebe

Kvalitetan kruh ne deblja, a ispunjava čak 10 posto dnevnih potreba za željezom i bjelančevinama. Bijeli kruh je najbolje izbjegavati jer ima skrivene šećere
Vidi originalni članak

Kruh je dugo bio na glasu kao dijetni neprijatelj br. 1, no stručnjaci sada tvrde kako i kruh može biti itekako zdrav.

Britanska nutricionistica dr. Aine O’Connor tako tvrdi da kruh ispunjava više od 10 posto potreba za bjelančevinama, folatima i željezom. I nutricionistica Sandra Marić Bulat također smatra kako kruh ima često zanemarenu pozitivnu stranu. 

- Kruh sadrži mnogo vlakana, no to samo vrijedi za integralni, zobeni, raženi i kukuruzni kruh. Takvi kruhovi bogati su i mineralima te vitaminima, osobito onima iz skupine B - napominje Marić Bulat i dodaje:

- Boja nije pouzdan pokazatelj kvalitete kruha. Tamni su kruhovi često obojeni karamelom. Ljudi često misle kako je kruh obogaćen posijama zdraviji, no on deblja više nego obični. Najtvrđi i najžilaviji kruhovi zapravo su ujedno i  najzdraviji. 

Kruh ne deblja ako se jede u razumnim količinama odnosno 200-300 grama na dan. Ljudi na dijeti izbjegavaju kruh, ali on nije visokokaloričan. Deblja ono što se stavlja na kruh - maslac, pašteta i salama ili marmelade - kaže nutricionistica. 

Riječ stručnjaka: Sandra Marić Bulat

Raženi kruh je najzdraviji

Nažalost, na kruhu često nema deklaracija pa ne možemo pouzdano znati što je u njemu. Najvažnije bi bilo paziti na to od koje je vrste brašna kruh napravljen. Najpreporučljiviji je raženi kruh jer sadrži mnogo vitamina i minerala, bogat je vlaknima zbog čega pogoduje probavi, a zbog glikemijskog indeksa stvara dugotrajan osjećaj sitosti. Prehrambeno je vrlo vrijedan i kruh od zobenog brašna te kruhovi obogaćeni sjemenkama i orašastim plodovima. 

Ne mora vas napuhati

Ako osjećate da vas kruh “napuhuje”, možda bi bilo dobro da posjetite liječnika i provjerite imate li kakvu alergiju ili netoleranciju na gluten.

Kruh s dodatcima

U Velikoj Britaniji i SAD-u kruhu se dodaju vitamini i minerali. Kod nas su takvi kruhovi rijetki, no može se nabaviti brašno s vitaminima i mineralima.

Bijeli je kruh najbolje zaobići

Bijeli kruh ima najmanju prehrambenu vrijednost, ističe Sandra Marić Bulat.

- On često sadrži skrivene šećere i soli te ima visok glikemijski indeks. Nakon što pojedemo krišku bijeloga kruha, šećer u krvi naglo naraste pa opadne, stoga osjećaj sitosti kratko traje. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Veronica&Marcel 28.08.2012.

    Bananice iz elite :-) mmmmmm...,,

  • Bestia feroce 28.08.2012.

    meni je najdraži kad je vruć:)

  • Nandy178 28.08.2012.

    pravi domaći maslac ne deblja. najviše debljaju ugljikohidrati koji se u tijelu pretvaraju u mast.

Komentiraj...
Vidi sve komentare