Priča o krem-juhi počinje još prije Kristova rođenja, a na francuskom dvoru doživjela je pravi procvat. Legenda kaže da su je jele dame iz visokog društva vjerujući da žvakanje hrane izaziva bore, a u skladu s tim juha čuva lice od znakova starenja. Krem-juhe možete pripraviti od svega što vam je pri ruci. Od običnoga krumpira, mrkve, rikole ili kupusa do morskih plodova. Dodate li joj pržene kockice kruha (tzv. croutons) ili pripremite okruglice od grisa ili brašna, dobit ćete zasitan i zdrav ručak ili večeru. Dobar mesni ili povrtni temeljac najvažniji je sastojak svake juhe, a sol je najprevrtljiviji sastojak pa je najbolje soliti pri kraju kuhanja. Pasiranjem juhe ona postaje gusta i kremasta, a želite li dobiti glatku tekućinu bez grudica, prepustite posao mikseru. Pripremate li juhu za goste, obratite pozornost i na izgled: brokula i špinat daju jelu intenzivnu zelenu boju, a smeđu juhu od gljiva možete učiniti dekorativnom dodavanjem vrhnja ili šafrana te kurkume, koji će joj dati intenzivniju žutu nijansu. Njome možete ukrasiti i juhe od šparoga ili karfiola. Kremasta juha od graha može se ukrasiti s malo izmiksane bundeve ili jako narančaste mrkve.
>> Kuhanjem bez poklopca juha će isparavati i postajati gušća, a razrijediti je možete temeljcem, mlijekom ili vrhnjem
Pire od povrća daje gustoću
Kremast okus juhama daju vrhnje, mlijeko ili topljeni sir, koje treba dodati na kraju kuhanja. A ne zaboravite niti na maslac izmiješan s brašnom, koji daje specifičnu aromu. Obične juhe možete obogatiti žlicom vrhnja ili jogurta i posuti živopisnim začinima poput paprike ili fino kosanim začinskim biljem. Temeljac ili bistru juhu možete izmiješati s pireom od povrća bogatim škrobom i zatim to protisnuti kroz cjedilo da bude još kremastije