Nije uvijek lako biti konobar, jer ste stalno između klijenata koji su uvijek u pravu, dugog radnog vremena na nogama, male plaće i zahtjevnog šefa. Jedna konobarica, Liz Bezler, podijelila je svoje savjete i trikove kako kao konobar zaraditi veću napojnicu, odnosno izaći iz smjene džepova punih gotovine, donosi YourTango.
POGLEDAJTE VIDEO: Evo što ne bismo smjeli raditi konobarima
Ovo su njena četiri ključna savjeta:
1. Brzo pozdravite goste
Gladni gosti ne vole čekati, pa bi ih poslužitelji trebali pozdraviti u roku od dvije do najviše pet minuta od trenutka kad su sjeli za stol. Osim toga, donesite im vode bez da ju zatraže, dodaje Bezler.
Klijenti često uzimaju u obzir to je li njihov konobar bio pažljiv i je li reagirao na vrijeme i o tome često ovisi i visina napojnice.
2. Budite iskreni o hrani
Kad ljudi nisu sigurni što naručiti, često traže preporuku od konobara. Na koncu, on je bolje upoznat s jelovnikom, vjerojatno je probao većinu jela i zna u kojim su jelima uživali drugi gosti. Ukusi su različiti, no Bezler ohrabruje poslužitelje da budu iskreni s gostima o hrani za koju vjeruju da je dobra i loša.
- Kad vas pitaju što preporučujete, budite iskreni. Ako ti se nešto ne sviđa, samo im reci. To će izgraditi njihovo povjerenje u vas - pojašnjava. Ako slučajno naruče nešto što im se svidjelo baš na temelju preporuke konobara, vjerojatno će ostaviti dobru napojnicu kao zahvalu.
3. Pitajte goste trebaju li začine
Kad poslužitelji stave hranu na stol, Bezler savjetuje da odmah pitaju goste trebaju li i neke začine uz jelo, poput kečapa ili umaka za roštilj. Donesite ih što je brže moguće, kako bi ljudi mogli odmah uživati u hrani. Gost vam neće zaboraviti ako propustili neki začin ili umak i to će uzeti u obzir kad dobije račun.
4. Pitajte goste slave li neku posebnu prigodu
Ovo je najbolji način da se približite gostima za stolom i date im savjete. Ovisno o prigodi, ponekad im možda možete preporučiti piće koje se najbolje slaže s hranom i prigodom, pa čak i ponuditi i besplatno piće ili desert.
Na primjer, kad je posluživala stol prepun djevojaka koje su slavile djevojačku večer, Belzer im je preporučila da započnu slavlje s rundom margarite. Ako je nekome rođendan, besplatan desert je uvijek dobrodošao. Ako je u pitanju prvi spoj, možda možete predložiti šampanjac.
- Kad poslužitelji postavljaju ta osobna pitanja, ljudi misle da vam je više stalo do toga da se dobro provedu - kaže.
Gosti se, dodaje, žele osjećati ugodno, a konobar doprinosi tome jer odaje priznanje njihovoj proslavi kao nečemu važnom, postavlja pitanja i povremeno ponudi besplatni desert ili piće. Kao rezultat toga, gosti će biti skloniji tome da daju veću napojnicu za izvrsnu uslugu.
Naravno, podrazumijeva se da morate biti brzi u odnošenju praznih tanjura, punjenju čaša i dosljedno provjeravati je li gost zadovoljan i je li mu još što treba. Uz malo pažnje, možete biti puno učinkovitiji, a gosti time zadovoljniji i skloniji tome da vas nagrade.