Žene koje jedu najviše jaja, najrjeđe obolijevaju od raka dojke. Jedno jaje sadrži 125,5 miligrama kolina, što je otprilike četvrtina preporučene dnevne doze. Jaja su, tvrde stručnjaci, dobra hrana za žene jer kolin smanjuje rizik od raka dojke za čak 24 posto. Pokazalo je to istraživanje koje su proveli znanstvenici sa sveučilišta u Sjevernoj Karolini, a u kojem je sudjelovalo više od 3000 odraslih žena. No, kolinom su bogate i neke druge namirnice, npr. pšenične klice i jetrica. Iako se ovaj spoj rijetko spominje kad se govori o zdravoj prehrani, to je jedna od nezaobilaznih hranjivih tvari.
- Kolin, koji se nalazi u žumanjku, nužan je za normalno funkcioniranje ljudskih stanica, bez obzira na spol i dob. No osobito je važan za žene u reproduktivnoj dobi - izjavio je voditelj istraživanja Steven Zeisel. Njegova studija potvrdila je rezultate dvaju prethodnih koje su također istaknule korisnost jaja u sprečavanju raka dojke.
- Svi koji ne vole ili ne smiju jesti jaja, potrebni kolin mogu dobiti iz jetrica, cvjetače ili kave - objasnila je dietetičarka i nutricionistkinja Olja Martinić.
ČUVAJU VID STARIJIH OSOBA
Jaja su odlična za oči. Istraživanju su pokazala da redovito jedenje jaja može spriječiti makularnu degeneraciju koja je najčešći uzrok sljepoće u starosti. Za zaštitni učinak zaslužni su sastojci lutein i zeaksantin, koji dodatno čuvaju oči jer sprečavaju nastanak očne mrene.
SURADNICI LJEPOTE
Budući da su vrlo bogata sumporom te sadrže raznovrsne vitamine i minerale, jaja potiču rad kose i noktiju. Najviše pogoduju onima kojima nedostaje vitamina B12 ili sumpora. Maske od jaja također su se pokazale odličnim u njezi kose i kože, osobito kod zrelijih žena.
PRIJE TREĆE GODINE NISU PREPORUČLJIVA
Djeca ne bi trebala jesti jaja svaki, nego svaki drugi ili treći dan. U prehranu male djece jaja ne treba uvoditi prerano, nego tek nakon treće godine, a ako dijete ima problema s alergijama, tek nakon pete. Kako biste bili posve sigurni, savjetujte se s pedijatrom jer je svako dijete različito.
KORISNE MASNOĆE
Bjelanjak nema masti, a u žumanjku je dva puta više masti nego bjelančevina. Jedno jaje sadrži 5 grama masnoća, no samo 1,5 grama onih zasićenih koje se smatraju štetnima.