Svako malo izađe neko novo istraživanje o štetnosti određenih tvari u namirnicama koje svakodnevno jedemo. Vlade i zdravstvene udruge potom upozoravaju da su štetne, no u moru takvih informacija teško je razlučiti što doista prijeti našem zdravlju, a što ponekad ipak možemo jesti.
Za britanski The Sun nagrađivana novinarka, koja se bavi istraživanjem hrane, Joanna Blythman, otkrila je koju hranu i pića ne bismo trebali nikada uzimati, a koju možemo u vrlo malim količinama. Među najgorima istaknula je "obične" žvakaće gume koje mogu jako naštetiti organizmu, a milijuni ljudi ih svakodnevno koriste.
Rangirala je namirnice po toksičnom stupnju od 1-10, s tim da je razina njihove toksičnosti veća s većim brojem.
Ovo je njezin popis namirnica od najgoreg prema najmanjem zlu za naš organizam:
10. razina toksičnosti - oprostite se od ovih namirnica:
Gazirana pića - su zapravo karbonizirana voda s kemikalijama koja mogu sadržavati i do 12 žličica šećera. Šećer uznemirava naše hormone i testira inzulinsku otpornost organizma što vodi pretilosti i dijabetesu tipa 2.
Dijetalna pića - umjetna sladila u njima utječu na debljanje. Ustanovljeno je da žene koje puno piju gazirana pića u trudnoći češće rađaju deblje bebe. Kod debljih ljudi koji ih piju lošija je kontrola razine glukoze u krvi pa su također skloniji razvoju dijabetesa tipa 2.
Gumeni bomboni - oni su napravljeni pola od šećera pola od želatine, koja se obično dobiva iz svinjske kožice ili ligamenata i kostiju teladi. Potom se obloži voskom i uljepša sintetičkim bojama i okusima. Nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost i mogu poremetiti vaš osjećaj za pravu hranu. Zabavni su za gledati, ali vrlo su loš izbor za jesti, upozorava Blythman.
Hot dog - u njemu su najveći problem hrenovke, obično napravljene od kostiju peradi povezane s vodom, škrobom, telećim tetivama i transglutaminazom - enzimom poznatim i kao "mesno ljepilo". Njega se pak povezuje s autoimunim bolestima. Radije odaberite kvalitetnu kobasice u lokalnoj mesnici.
Margarini i margarinski namazi - riječ je visoko rafiniranom biljnom ulju i vodi koji se međusobno povezuju aditivima. Sintetički su obojeni da ne bi izgledali sivo. Trans masti u margarinima dokazano povećavaju rizik od srčanih bolesti. Maslac je puno bolja opcija.
9. razina toksičnosti - Jako su nezdravi i bolje ih je izbaciti:
Čips - jedan je od dva najveća izvora akrilamida, tvari koja uzrokuje rak. Također su prženi na visokim temperaturama u biljnom ulju što proizvodi aldehide. Izloženost svemu tome jako povećava rizik za zdravlje i općenito rizik od razvoja raka. Ako volite čips, pokušajte njegovo uzimanje svesti na minimum.
Voćni sokovi - sadrže vrlo malo voća. Obično je riječ o voćnim pripravcima koji se miješaju s malo vode i aditivima. Uništavaju zube maloj djeci, a mogu naštetiti i odraslima. Djeci radije ponudite vodu i svježe cijeđene sokove.
Bijele žvakaće gume - Za njihovu sjajnu bijelu boju zaslužan je titan dioksid. Koristi se i za slične bijele mentol bombone. No njegove opasne nanočestice zadržavaju se u našem krvotoku, apsorbira ga i jetra i mogu izazvati bolesti poput artritisa.
Biljna ulja - sva biljna ulja ispuštaju aldehide kada se zagrijavaju. Oni su usko povezani s nastankom raka, Parkinsonovom bolešću i Alzheimerom. Bolje je sve pržiti u maslinovom ulju ili na svinjskoj masti.
Više o toj temi pročitajte u članku: Sve što znamo je krivo! Biljna ulja su nezdrava i uzrok bolesti
8. razina toksičnosti - radije izbjegavajte:
Narezana svinjska ili pureća šunka - odrezana je od ostataka šunke. Miksa se s puno soli ili šećerom, sladilima, jakim škrobom i polifosfatnim kemikalijama. Upravo u potonjima i jest problem - oni su povezani s kalcificiranjem organa i zatajenjem bubrega.
Kijevski odrezak - riječ je o odresku pilećih prsa bez kostiju koje se zarolaju i pune maslacom i začinima. Potom se pohaju i prže. Sva pohana hrana ima izrazito visoku razinu toksičnosti jer se u ostacima pohanih mrvica zadržava rafinirano ulje koje je izloženo visokim temperaturama. S pohanim namirnicama izlažete se i kancerogenom akrilamidu koji nastaje kada se škrobna hrana kuha na visokim temperaturama.
Žitne pahuljice - sve dobro je već iscijeđeno iz njih. Ostaju vam škrobni ugljikohidrati koji bi bili potpuno bezukusni da nije dodanog šećera i soli. Dodaci sintetičkih vitamina ne apsorbiraju se dobro u organizam kao oni iz prirodnih namirnica. Dnevno konzumiranje povećava izlaganje akrilamidu i riziku od raka. Radije izaberite zobenu kašu ili jaja za doručak.
Toksična razina 7 - jedite baš u nuždi:
Mesne paštete - puni su škroba, gume i kemikalija koje povećavaju rizik od raka.
Gotovi umaci - obično sadrže umjetna bojila, okuse i ekstrakte povrća i začina koji nemaju veze sa stvarnim povrćem i začinima. Mogu povećati rizik od alergija i raka.
Gotova jela - nakon što su testirana ustanovilo se da sadrže više šećera nego limenka gaziranog pića, a najviše je to slučaj s orijentalnim jelima.
Sladoled - prave se obično od mlijeka u prahu pomiješanog s vodom, rafiniranim uljima i ljepilima što povećava rizik od raka i alergija.
Toksična razina 6: Uzmite malo i ne često:
Kupljeni pomfrit - drugi najveći izvor toksičnog akrilamida u britanskoj prehrani, ustanovila su istraživanja. Kada ih podgrijavate ili pržite povećavate rizik od raka. Radije sami napravite pomfrit.
Industrijski kruh - napravljeni su od konzervansa, emulgatora, kemikalija i jako puno kvasca što je vrlo loše za zdravlje crijeva. Ako inače patite od upalnih bolesti crijeva, smanjite unos ovakvih namirnica kako biste uvidjeli je li vam imalo bolje.
Keksi bez glutena - kao i mnogi drugi gluten-free proizvodi mogu sadržavati kemikalije poput metilceluloze i ksantan gume koji se teško probavljaju.
Majoneza - obično sadrže dva ili manje posto jajeta. Pune su rafiniranog ulja i razrjeđivača. Jedite je rijetko.
5. razina toksičnosti - ne trebaju vam u životu:
Kečap - njihov najveći problem je velika razina šećera. Ne morate ga potpuno izbaciti iz prehrane, ali koristite ga rjeđe i manje ga stavljajte na hranu.
Vegetarijanski burger - burgeri na bazi soje načinjeni su od industrijski prerađenih proteina soje. Oni utječu na promjenu hormonalne ravnoteže i vode do problema s plodnošću. Radije jedite više povrća, grahorica, leće i orašastih plodova.
4. razina toksičnosti - dobro ih perite prije jedenja:
Pakirane salate - vrlo često su uzrok trovanja hranom. Prošle godine je više od 200 ljudi dobilo E.Coli iz pakiranih salata, a dvoje je umrlo u Velikoj Britaniji. Radije kupujte cijelu salatu koju ćete sami pomno oprati i začiniti. Ove pakirane salate ako i kupujete uvijek dobro operite kako biste smanjili rizik od trovanja.
Klice grahorica - mogu biti izvrsno mjesto za razmnožavanje opasnih buba. U Njemačkoj je 2011. umrlo 48 ljudi od E.Coli iz ovih klica, a njih stotinu je trebalo transplantaciju bubrega ili je završilo na cjeloživotnoj dijalizi. Jako dobro ih perite kako biste smanjili rizik.
3. razina toksičnosti - zamijenite ih boljom varijantom:
Krafne - debljaju i pržene su u rafiniranom biljnom ulju što vas izlaže aldehidima povezanima s karcinomima, Alzheimerom i Parkinsonom. Jedite ih jednom na mjesec.
Pakirani sendviči - jedni su od najčešćih izvora salmonele i listerije. Radije sami napravite sendvič i ponesite.
2. razina toksičnosti - nemojte pretjerivati s njima:
Džem - obično sadrži najmanje 50 posto šećera. No ako ga namažete u tankom sloju svaki dan, pogotovo ako ste ga sami pripremili neće vam škoditi.
Voćni jogurt - krcat je šećerom i bojilima. Radije dodajte svježe voće u obični jogurt.
1. razina toksičnosti - čitajte deklaracije:
Azijski umaci - pogotovo onaj od kamenica često su krcati šećerom i umjetnim bojilima te kemikalijama. Zbog toga mogu izazvati alergijske reakcije. Ako ih kupujete, čitajte što piše na etiketi i birajte one prirodnije.