Sastojci:
- 5 žlica slanog maslaca, plus malo za premazivanje protvana
- 250 g hrskavog maslaca od kikirikija (s komadićima kikirikija)
- 8 žlica pekmeza od jagoda ili malina, ili po izboru
- 80 g svijetlog Muscovado šećera
- 200 g zobenih pahuljica
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Potom maslacem od kikirikija premažite kvadratni protvan veličine 20 cm - sa svih strana i odvojite tri žlice maslaca od kikirikija i i pekmez u zasebne posudice, stavite sa strane jer će vam kasnije trebati.
Preostali maslac od kikirikija, ostatak pekmeza, hrskavi maslac od kikirikija i šećer stavite u tavu i zagrijavajte na srednje jakoj vatri. Miješajte dok se sve ne otopi i dobro sjedini, a potom ubacite i zobene pahuljice. Brzo promiješajte i maknite s vatre. Neka se hladi pet minuta.
Smjesu potom rasporedite u protvan i nježno pritisnite rukama. Na to stavite maslac od kikirikija i pekmez koje ste ranije odvojili, na male hrpice. Pecite 20 do 25 minuta ili dok kolač ne porumeni. Ostavite ga da se posve ohladi u protvanu, a zatim ga pažljivo preokrenite na dasku i izrežite na kvadrate, prenosi bbcgoodfood.com.
Napomena: Na vrh prije pečenja možete staviti kockice čokolade, umjesto pekmeza.