Ana se svakim danom osjeća sve zadovoljnije i zdravije, a najviše ju je razveselila vijest da može bezbrižno uživati u kolaču s višnjama koji, osim što je zdrav, ne deblja. Obožavaju ga i njezine prijateljice koje ju podupiru u mršavljenju.
- Kolači i zdrava prehrana? Nespojivo? Samo na prvi pogled. I ja sam se začudila kad sam detaljno proučavala zadani jelovnik, no ispostavilo se da jedno ne isključuje drugo, pa sam bez puno premišljanja krenula u realizaciju - kaže Ana. Dok je ona uživala u kolačima, Karmela je bila na finskoj dijeti. Zbog putovanja sa sinom u snježnu Finsku i selo Djeda Mraza Joulupuki, Karmela je na tjedan dana zaboravila teretanu i kozmetičke tretmane, a nije se pridržavala ni standardnoga dijetnog jelovnika. Finska gastronomija temelji se na sezonskim jelima, tako da se uz svako godišnje doba vežu određeni specijaliteti. Mnogobrojna jezera te zemlje pružaju idealnu priliku za ribolov, pa Finci često jedu ribu pripremljenu na različite načine. Uz ribolov popularan hobi je i lov, a srnetina i meso soba čine dio mnogih jela koja se pripremaju kod kuće ili u restoranima.
Karakteristična je uporaba žitarica punog zrna, pa se i kruh često radi od cjelovitih žitarica poput ječma, zobi i raži, a velika pozornost poklanja se mnogobrojnim vrstama gljiva i bobičastom voću koje se koristi u svim prilikama, od predjela do deserta. Kandidatkinje možete pratiti i na www.zdravakrava.hr.
Karmelini zdravi obroci u Finskoj
Za doručak sam imala finsku inačicu švedskog stola - bilo je svega na izbor. Doručkovala sam crni kruh, sirni namaz s vlascem i jogurt ili žitarice sa suhim voćem i jogurtom. Ručak je uvijek bio s nogu - sendvič od lososa ili haringe između dviju kriški crnoga kruha i s puno zelene salate. Večera se sastojala od salate s piletinom ili juhe od gljiva. Lokalni restorani brze hrane ponudit će vam i hamburger od soba, ali mi smo ga, iz poštovanja prema Rudolfu, najvažnijem Djedovu letaču, odbili probati. O Karmelinom posjetu Finskoj više pročitajte na zdravakrava.hr
Recept za kolač od krupice s višnjama
Sastojci: 1,5 šalica kukuruzne krupice, 0,5 šalice kokosova brašna, tri šalice obranog mlijeka, tri šalice jabučnog soka, dvije šalice ocijeđenih višanja iz kompota, dvije žlice sirupa za zaslađivanje i tri žlice suncokretova ulja. Zagrijte pećnicu na 200°C. Pomiješajte jabučni sok i mlijeko te zakuhajte. U smjesu mlijeka i soka umiješajte krupicu i kokos. Dodajte ulje i sirup. Kuhajte i miješajte dvije min pa dodajte višnje. Stavite u lim i pecite 30-40 min.