Sve što vam treba za ovaj savršeno osvježavajući kolač je: limeta, slatko kondenzirano mlijeko i žumanjci, koji su osnova kreme, dok vam za koru pite trebaju graham keksi.
Za kremu vam treba šest do deset limeta. Ocijedite ih da biste dobili 3/4 šalice soka. Bolje je koristiti svježe cijeđeni sok nego kupovnu verziju koja ima puno dodataka, među ostalim i velike količine dodanog šećera.
Za koru koristite klasične graham krekere, na primjer s okusom vanilije. Možete izabrati i druge kekse, ili okus, no vanilija u njima lijepo će nadopuniti malo kiselkastu notu limete. Za kraj, kolač možete preliti lagano zaslađenim šlagom.
Recept
Sastojci:
- 1 kutija keksa od vanilije
- 2 žlice šećera
- 8 žlica (oko115 grama) nezaslađenog maslaca, rastopljenog
Za kremu:
- 420 mililitara kondenziranog mlijeka
- 5 velikih žumanjka
- 180 mililitara soka od limete
- 1 čajna žličica naribane korice limete
Za ukras:
- 240 mililitara slatkog vrhnja
- 1 žlica šećera
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje, ostavljajući da viri 2 centimetra sa svake strane. Kekse razlomite i stavite u blender, pa ih zdrobite u mrvice. Dodajte maslac i promiješajte dok se svi keksi ne navlaže. Prebacite u pripremljeni lim za pečenje i pritisnite je ravnomjerno.
Pecite dok ne potamni i ne dobije miris.
U međuvremenu pripremite nadjev: U zdjeli umutite kondenzirano mlijeko, žumanjke, sok limete i koricu.
Prelijte preko kore dok je još topla, pa vratite u pećnicu, na 15 minuta. Izvadite kolač i pustite da se potpuno ohladi, pa stavite u hladnjak najmanje 4 sata.
Oštrim nožem otpustite rubove kolača, narežite i izvadite te nbeposredno prije posluživanja po želji ukrasite šlagom, prenosi portal Cooking.