Ovu prekrasnu pitu od jabuka napravila je Ann Reardon, a recept je objavila na svojem blogu How To Cook That. Napisala je kako joj je jedan od najvećih izazova s kojima se suočila kod ovog deserta bilo to kako zadržati crvenu boju jabuke. Otkrila je kako.
Sastojci i postupak:
Tijesto:
- 250 g običnog brašna
- 125 g maslaca
- 100 g šećera
- 60 g usitnjenih pekan oraha, a može i običnih
- 1 jaje
Utrljajte maslac u brašno, dodajte orahe i šećer pa jaje. Razvaljajte tijesto tanko i ispecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta - tako da bude hrskavo.
Premaz od pekmeza:
- 80 g pekmeza
- 1 žlica vode
Otopiti na toploj tavi sa četkicom premazati preko tijesta.
Krema:
- 200 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 37 g šećera
- 14 g kukuruznog brašna
- 100 ml vrhnja
- vanilije po želji
Umutite zajedno žumanjke, šećer i kukuruzni škrob te malo mlijeka. Zagrijte preostalo mlijeko dok ne provrije pa u njega polako ubacite tu smjesu i miješajte dok se ne zgusne. Potom umiješate. vrhnje i vaniliju.
Za ruže od jabuka:
- 16 crvenih jabuka
- 125 ml svježeg soka od naranče
- 105 g šećera
- 110 g rastopljenog maslaca
Narežite jabuke kao u videu pa ih stavite u posudu sa smjesom soka od naranče i maslaca, neka se namaču deset minuta - to je tajna očuvanja crvene boje. Nakon toga ih poslažite na kolač kao u videu. Dobar tek!