Opći simptomi trovanja hranom su mučnina, osjećaj težine u želucu, bolovi u želucu, povraćanje i proljev.
Bakterije koje relativno često uzrokuju trovanja hranom su salmonela, listerija, Escherichia coli, kampilobakter, stafilokoki, Bacillus cereus i različite vrste klostridija.
- Za salmonelu je karakteristično što može uz bolove u želucu izazvati i povišenu temperaturu. Kad će se trovanje salmonelom manifestirati, ovisi o fizičkom statusu i imunološkom sistemu te što ste jeli i pili, a to je obično od 12 do 48 sati nakon unosa kontaminirane hrane - kaže dr. sc. Ivančica Kovaček, voditeljica Odjela za mikrobiološke analize hrane i predmeta opće uporabe u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.
Pogledajte video:
Čim osjetite simptome trovanja hranom, najbolje je smanjiti unos hrane.
- Kod salmonele je jako važno liječenje simptoma. Potrebna je dijeta i pijenje što više tekućine koja ne iritira želudac, najbolje neki blagi, mlaki čaj, primjerice od šipka. Ako imate salmonelozu (bolest uzrokovanu salmonelama), potrebno je dva dana provoditi jaku dijetu - jede se samo prepečeni kruh i pije mlaki čaj, eventualno malo slanih štapića, jer morate pustiti probavnom sistemu da dođe sebi - objašnjava dr. Kovaček.
Zatim se lagano prelazi na drugu prehranu.
- Primjerice, treći dan možete eventualno pojesti neki obrani sir, prežganu juhu ili pola banane, pa ako je vaš probavni sistem miran i ne dolazi do pojačanja simptoma, četvrti dan se može pojesti blaga juha. Peti se dan još eventualno jede juha i može se prijeći polako na drugu hranu - kaže dr. Kovaček i dodaje da ako se držite dijete, simptomi bi trebali proći sami od sebe te tada nije potrebno ići liječniku.
Pogledajte i što još možete učiniti ako se zarazite salmonelom:
- Izuzetak su ljudi rizičnih skupina: mala djeca, stariji i oni slabog imuniteta te oboljeli od teških bolesti koji bi se trebali javiti liječniku što prije, osobito ako se proljev ne smiruje ili se povećava kroz dan-dva. Alarmantni simptomi su i jako sasušene usnice i jezik, a to znači da je došlo do dehidracije te se treba što prije javiti liječniku jer je potrebna nadomjesna terapija. Liječniku se potrebno javiti i ako dijete sve što popije povrati. Liječniku se javite i ako primijetite krv u stolici, no i bez alarmantnih simptoma dobro se javiti liječniku koji će propisati potrebnu dijetu - kaže dr. sc. Ivančica Kovaček.
Salmonelu je nemoguće prepoznati na mesu jer ne izaziva loš miris, okus ili promjenu boje, osim ako hrana nije kontaminirana i drugim mikroorganizmima koji uzrokuju smrad. Budući da je salmonela vrlo diskretna, važna je prevencija.
- Salmonele su živa bića te da bi živjele trebaju hranjive tvari i vodu. Što je namirnica hranjivija, nutritivno bogatija, to će se salmonele bolje u njoj razmnožavati - objašnjava dr. Kovaček. Osim dobre higijene pri rukovanju hranom i termičkoj obradi, važno je paziti da hrana ne dolazi u dodir sa sirovom.
- Ako ste na dasci rezali meso koje je zaraženo salmonelom te na toj dasci režete luk ili drugo povrće, a niste je dobro oprali, možete je prenijeti i u salatu - upozorava dr. Kovaček.
4 pravila za rukovanje hranom
1. Čišćenje - Ruke, posuđe i daske za rezanje perite toplom vodom i deterdžentom prije i nakon rukovanja sirovim mesom, morskom hranom i jajima te prije jela jer dezinficijensi djeluju samo na čistim površinama, kaže dr. Kovaček.
2. Kuhanje - Hranu, a osobito meso kuhajte dovoljno dugo. Kod podgrijane hrane provjerite je li potpuno zagrijana, a ostatak koji ne pojedete preporučuje se baciti, a ne ponovno zagrijavati.
3. Hlađenje - Zalihe i ostatke hrane čuvajte u hladnjacima, na temperaturama koje sprečavaju porast bakterija. Pokvarljive namirnice, kuhanu hranu i ostatke jela pospremite u hladnjak što je prije moguće.
4. Križna kontaminacija - To je prijenos bakterija iz hrane (obično sirove) na druge namirnice. Zato sirovo meso držite u posudama koje se mogu zatvoriti, na dnu hladnjaka, što dalje od druge hrane, a za rezanje mesa i povrća najbolje je imati dvije daske.
Hrana koju napada salmonela
Piletina je najopasnija - salmonela se lako razvija na mesu, primjerice na piletini jer je to mlado meso koje u sastavu ima puno vode. Teže se razvija u govedini, što je starije meso, no može i tamo.
Ovo su namirnice koje su najčešće zaražene salmonelom:
- piletina
- kreme
- torte i kolači
- hladne salate
- mesni umaci
- variva
Mjere za prevenciju i liječenje salmonele
- Namirnice što prije u hladnjak
Kad kupite hranu, osobito meso ili torte, idite ravno kući i spremite ih u hladnjak. Nikako ih ne transportirajte nekoliko sati, naročito na višim temperaturama.
- Meso pecite dovoljno dugo
Salmonela propada na visokoj temperaturi, no meso je potrebno dovoljno dugo obrađivati i dobro ispeći svih strana. Stoga meso pecite dulje te okrećite da se dobro ispeče i iznutra.
- Pijte tekućinu koja ne iritira
Čim se bolest javi, počnite se pridržavati dijete. Važno je puno piti vode i primjerice mlaki čaj od šipka, crni čaj i čaj od kamilice, dakle nešto što ne iritira želudac.
- Ne pijte antibiotike na svoju ruku
Ljudi sa salmonelom trebaju mirovati jer imaju jake bolove u trbuhu. Ne smijete uzimati antibiotike ako vam ih liječnik nije propisao jer možete pogoršati simptome.
- Bacite hranu na koju sumnjate
Ako posumnjate na neku hranu, bacite je da se još netko ne zarazi. To često mogu biti kolači čuvani na sobnoj temperaturi ili u hladnjacima koji ne hlade kako treba.