To je to što me zanima!

Kod trovanja salmonelom spas je u pravilnoj 5-dnevnoj dijeti

Salmonela je nevidljiva oku, najbrže se razmnožava u nutritivno bogatoj hrani poput mesa, a zaraza se javlja od 12 do 48 sati nakon jela, kaže dr.sc. Ivančica Kovaček
Vidi originalni članak

Opći simptomi trovanja hranom su mučnina, osjećaj težine u želucu, bolovi u želucu, povraćanje i proljev.
Bakterije koje relativno često uzrokuju trovanja hranom su salmonela, listerija, Escherichia coli, kampilobakter, stafilokoki, Bacillus cereus i različite vrste klostridija.

- Za salmonelu je karakteristično što može uz bolove u želucu izazvati i povišenu temperaturu. Kad će se trovanje salmonelom manifestirati, ovisi o fizičkom statusu i imunološkom sistemu te što ste jeli i pili, a to je obično od 12 do 48 sati nakon unosa kontaminirane hrane - kaže dr. sc. Ivančica Kovaček, voditeljica Odjela za mikrobiološke analize hrane i predmeta opće uporabe u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Pogledajte video: 
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Čim osjetite simptome trovanja hranom, najbolje je smanjiti unos hrane.

- Kod salmonele je jako važno liječenje simptoma. Potrebna je dijeta i pijenje što više tekućine koja ne iritira želudac, najbolje neki blagi, mlaki čaj, primjerice od šipka. Ako imate salmonelozu (bolest uzrokovanu salmonelama), potrebno je dva dana provoditi jaku dijetu - jede se samo prepečeni kruh i pije mlaki čaj, eventualno malo slanih štapića, jer morate pustiti probavnom sistemu da dođe sebi - objašnjava dr. Kovaček.

Zatim se lagano prelazi na drugu prehranu.

- Primjerice, treći dan možete eventualno pojesti neki obrani sir, prežganu juhu ili pola banane, pa ako je vaš probavni sistem miran i ne dolazi do pojačanja simptoma, četvrti dan se može pojesti blaga juha. Peti se dan još eventualno jede juha i može se prijeći polako na drugu hranu - kaže dr. Kovaček i dodaje da ako se držite dijete, simptomi bi trebali proći sami od sebe te tada nije potrebno ići liječniku.

Pogledajte i što još možete učiniti ako se zarazite salmonelom:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Izuzetak su ljudi rizičnih skupina: mala djeca, stariji i oni slabog imuniteta te oboljeli od teških bolesti koji bi se trebali javiti liječniku što prije, osobito ako se proljev ne smiruje ili se povećava kroz dan-dva. Alarmantni simptomi su i jako sasušene usnice i jezik, a to znači da je došlo do dehidracije te se treba što prije javiti liječniku jer je potrebna nadomjesna terapija. Liječniku se potrebno javiti i ako dijete sve što popije povrati. Liječniku se javite i ako primijetite krv u stolici, no i bez alarmantnih simptoma dobro se javiti liječniku koji će propisati potrebnu dijetu - kaže dr. sc. Ivančica Kovaček.

Salmonelu je nemoguće prepoznati na mesu jer ne izaziva loš miris, okus ili promjenu boje, osim ako hrana nije kontaminirana i drugim mikroorganizmima koji uzrokuju smrad. Budući da je salmonela vrlo diskretna, važna je prevencija.

- Salmonele su živa bića te da bi živjele trebaju hranjive tvari i vodu. Što je namirnica hranjivija, nutritivno bogatija, to će se salmonele bolje u njoj razmnožavati - objašnjava dr. Kovaček. Osim dobre higijene pri rukovanju hranom i termičkoj obradi, važno je paziti da hrana ne dolazi u dodir sa sirovom.

- Ako ste na dasci rezali meso koje je zaraženo salmonelom te na toj dasci režete luk ili drugo povrće, a niste je dobro oprali, možete je prenijeti i u salatu - upozorava dr. Kovaček.

4 pravila za rukovanje hranom

1. Čišćenje - Ruke, posuđe i daske za rezanje perite toplom vodom i deterdžentom prije i nakon rukovanja sirovim mesom, morskom hranom i jajima te prije jela jer dezinficijensi djeluju samo na čistim površinama, kaže dr. Kovaček.

2. Kuhanje - Hranu, a osobito meso kuhajte dovoljno dugo. Kod podgrijane hrane provjerite je li potpuno zagrijana, a ostatak koji ne pojedete preporučuje se baciti, a ne ponovno zagrijavati. 

3. Hlađenje - Zalihe i ostatke hrane čuvajte u hladnjacima, na temperaturama koje sprečavaju porast bakterija. Pokvarljive namirnice, kuhanu hranu i ostatke jela pospremite u hladnjak što je prije moguće. 

4. Križna kontaminacija - To je prijenos bakterija iz hrane (obično sirove) na druge namirnice. Zato sirovo meso držite u posudama koje se mogu zatvoriti, na dnu hladnjaka, što dalje od druge hrane, a za rezanje mesa i povrća najbolje je imati dvije daske.

Hrana koju napada salmonela

Piletina je najopasnija - salmonela se lako razvija na mesu, primjerice na piletini jer je to mlado meso koje u sastavu ima puno vode. Teže se razvija u govedini, što je starije meso, no može i tamo.

Ovo su namirnice koje su najčešće zaražene salmonelom: 

  1. piletina 
  2. kreme
  3. torte i kolači
  4. hladne salate
  5. mesni umaci
  6. variva


Mjere za prevenciju i liječenje salmonele

  1. Namirnice što prije u hladnjak 
    Kad kupite hranu, osobito meso ili torte, idite ravno kući i spremite ih u hladnjak. Nikako ih ne transportirajte nekoliko sati, naročito na višim temperaturama. 
  2. Meso pecite dovoljno dugo
    Salmonela propada na visokoj temperaturi, no meso je potrebno dovoljno dugo obrađivati i dobro ispeći svih strana. Stoga meso pecite dulje te okrećite da se dobro ispeče i iznutra. 
  3. Pijte tekućinu koja ne iritira
    Čim se bolest javi, počnite se pridržavati dijete. Važno je puno piti vode i primjerice mlaki čaj od šipka, crni čaj i čaj od kamilice, dakle nešto što ne iritira želudac. 
  4. Ne pijte antibiotike na svoju ruku
    Ljudi sa salmonelom trebaju mirovati jer imaju jake bolove u trbuhu. Ne smijete uzimati antibiotike ako vam ih liječnik nije propisao jer možete pogoršati simptome.
  5. Bacite hranu na koju sumnjate
    Ako posumnjate na neku hranu, bacite je da se još netko ne zarazi. To često mogu biti kolači čuvani na sobnoj temperaturi ili u hladnjacima koji ne hlade kako treba.
Idi na 24sata

Komentari 47

  • Cort Cort 25.11.2016.

    Ja sam prava salmonela po opisu :))))))))))))))

  • MOC JE U ZNANJU 24.11.2016.

    Poruka svim muškarcima : čuvajte svoje stare koke , jer piletina je puna salmonele . Hahahahahaaa

  • FattaMorgana 24.11.2016.

    Zaražena iz mlinara,kojeg nitko u medijima ne spominje

Komentiraj...
Vidi sve komentare