To je to što me zanima!

Knedle od dizanog tijesta i maka, savršenog mirisa i okusa

Knedle su uvijek dobro došle na svakom stolu, a ova odlična kombinacija maka i pekmeza od šljiva u umaku od saltkog vrhnja, vanilije im maka oduševit će sva nepca
Vidi originalni članak

Sastojci:

250 g oštrog brašna, 250 g glatkog brašna, 15 g suhog kvasca, 50 ml mlijeka, 2 jaja, malo šećera, prstohvat soli, 100 g maslaca,
nadjev: 150 g mljevenog maka, 150 ml mlijeka, 50 g krušnih mrvica, 150 g pekmeza od šljiva, 3 žlice ruma,
umak: 2 dl slatkog vrhnja, 3 dl mlijeka, 4 žlice šećera, vanilin šećer, žlica arome vanilije, žlica škrobnog brašna, 50 g maka

Priprema:

Izmiješajte kvasac, žlicu šećera, brašna, ulijte mlako mlijeko i ostavite na toplome 15 minuta. Pomiješajte s brašnom, maslacem, jajima i solju u rahlo tijesto. Ostavite ga kratko pokrivenog. Mak prelijte vrućim mlijekom, dodajte pekmez i rum, pa izmiksajte. Tijesto razvaljajte u štrucu i izrežite na jednake komade.

Rastanjite ih i napunite žlicom nadjeva. Knedle dobro zatvorite. Ostavite dizati pa kuhajte pokrivene u posoljenoj vodi, oko 5 minuta. Okrećite ih i svaku nekoliko puta bocnite, te kuhajte još 5 minuta. Kad igla ili štapić ostane suha, kuhane su. Izvadite, prelijte otopljenim maslacem i pospite šećerom s makom.

Za umak možete razmutiti škrobno brašno s malo mlijeka, a preostalo mlijeko i slatko vrhnje sa šećerom i vanilijom zakuhajte. U kipuće mlijeko dodajte škrob i miješajte dok se umak ne zgusne.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • tallija 20.01.2017.

    Fino, volim mak.

  • 20.01.2017.

    mmmmmmmmmmmmm

  • slatko volim 20.01.2017.

    Pravi germknedli se ne kuhaju u vodi, joj, joj, nego na pari inače bi to bile obične knedle od dizanog tijesta ! E pa svašta!

Komentiraj...
Vidi sve komentare