Drevna biljka, u nas poznata kao kiseli ruj potječe iz Sjeverne Amerike. Od njegovih bobica dobiva se začin u obliku praha.
- Ovaj začin poznat je po kiselom okusu i odlična je zamjena za limun ili ocat, a koristi se i kao začin za kebab, ribu ili piletinu. Koristio se za dobivanje osebujnih i svježi okusa u sirijskom, armenskom i iranskom kulinarstvu tisućljećima i ne bi mogli proći tržnicom, a da ga ne ugledate - rekla je Tenny Avanesian, armensko-američka stručnjakinja za hranu.
Kiseli ruj se može koristiti u većini jela kojim je potrebna blaga kiselost. Također se koristi s rižom ili lećom. Idealan je za jela poput salata, humusa, za marinade ili preljeve, a možete ga koristiti umjesto ili zajedno s limunovim sokom ili njegovom koricom. Dobar je i za meso s roštilja, ribu ili meso peradi.
Zdravstvene pogodnosti
Kiseli ruj je jedna od najboljih protuupalnih začina. Zahvaljujući bogatstvu različitih kiselina i ulja, kiseli ruj predstavlja iznimno učinkovit antioksidant. Djeluje kao diuretik, hemostatik (zaustavlja krvarenje) i protuupalno.
Kiselom ruju se pripisuje i učinkovitost u liječenju anoreksije, iscrpljenosti, hemeroida, bolova u želucu, sprječavanja mokrenja u krevet i uklanjanja bradavica. Smanjuje kolesterol i pomaže u otklanjanju boli u mišićima.
Ruj je također dobar za ljude koji maju dijabetes tipa 2. Istraživanja su pokazala da će njegovo svakodnevno konzumiranje tijekom tri mjeseca smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti među ljudima koji imaju dijabetes tipa 2.