Priprema zimnice odličan je način da u hladnim mjesecima osiguramo domaću i finu hranu za cijelu obitelj. Pregršt je namirnica i načina konzerviranja, ali ništa ne donosi toliko finih jela kao što je ukiseljeni kupus. Od variva do sarme, ova zimska delicija daje nam mnogo opcija za pripremu.
POGLEDAJTE VIDEO: Recept za krafne star 100 godina
Mi smo ga ove sezone stavili kiseliti malo kasnije u odnosu na prijašnje godine zbog produljenog babljeg ljeta. Obično u prvoj sarmi uživamo na prvu adventsku nedjelju. Važno je istaknuti da ne živimo u kući nego u stanu. Bitno je da imate balkon. Moj dida se, sa svojih 89, i baka s 84, ne predaju se kada je u pitanju ovaj ključni dio godine koji diktira zimski režim prehrane, a donosim vam njihov način kiseljenja koji provjereno daje najbolje delicije.
Pri kupnji kupusa birajte glavice koje su dozrele u rujnu, koje su malo tvrđe. Mi se uvijek bojimo da će nedostajati, pa smo za veliku bačvu od 50 litara kupili oko 60 kilograma kupusa. U prosjeku se baci oko 10 nakon što se glavice dobro očiste. U bačvu ide samo najbolje, pa skinite listove koji su crni na rubovima ili suhi. Uzmite dobar nož da biste otklonili korijen. Računajte da vam na 50 kg kupusa treba oko kilogram soli plus još jedna šaka.
Nije loše da pritom koristite rukavice, iz higijenskih razloga, ali i da vam ruke ne nagrize sol. Nakon još jedne runde vrijeme je za stavljanje cijelih glavica. Mi ih stavljamo ukupno šest, u dva reda između naribanoga kupusa.
Bakina sarma sa suhim mesom, buncekom i kuhanim krumpirom (za lonac od 10 litara)
Sastojci: Kilogram mljevenog mesa (70 dag svinjske lopatice, 30 dag junetine), 1 luk, 4-7 češnjeva češnjaka, sitno narezana suha panceta (20 dag), glavica kiseloga kupusa, ribani kiseli kupus, šalica riže, dvije žlice svinjske masti, sol, papar, slatka crvena paprika, jaje, rezani list peršina, buncek i suho meso
Priprema: Luk nasjeckajte i propirjajte. Uzmite posudu i osim luka dodajte mljeveno meso, sjeckanu pancetu, rezani list peršina, jaje, rižu, slatku papriku, sitno narezani češnjak, papar, sol i žlicu svinjske masti. Dodajte malo mlake vode, dobro izmiješajte i pustite da stoji oko 20 minuta na sobnoj temperaturi. Pazite da smjesa ne bude tvrda jer će i sarma biti tvrda. U tom slučaju dodajte još mlake vode. Uzmite glavicu kiseloga kupusa i operite listove. List položite na dlan, dodajte smjesu i zamotajte sarmu te je utisnite na krajevima. Kad ste zamotali sve sarme, u veliki lonac slažite red sarme, pa red ribanoga kiseloga kupusa, koji ste također oprali i uvaljali u žlicu svinjske masti da bi poslije bilo sočnije. Po loncu rasporedite suho meso. Neka se kuha na laganoj vatri oko dva sata. Buncek kuhajte zasebno i, tek kad je sve gotovo, dodajte ga u lonac sa sarmom. Krumpir skuhajte cijeli, u ljusci, oljuštite ga još toplog i posolite.
Grah i zelje
Sastojci: Grah, ribani kiseli kupus, 1 luk, sol, papar, crvena slatka paprika, dvije žlice sjeckanih pelata rajčice, panceta i suho meso, žlica svinjske masti, lovorov list i maslinovo ulje
Priprema: Grah namočite preko noći i ujutro operite. Nasjeckajte kapulu i propirjajte, dodajte grah i sjeckane pelate, vodu, papar lovorov list, slatku crvenu papriku i sol te kuhajte oko sat i deset minuta. U drugi lonac dodajte oprani kupus, žlicu svinjske masti, pancetu i suho meso. Neka se kupus kuha oko sat i pol. Sve sjedinite, kuhajte još par minuta i dodajte malo maslinova ulja. Vode dodajte po potrebi da nije pregusto.