Kestene je najlakše oguliti tako da ih zarežete oštrim nožem i ostavite u kipućoj vodi desetak minuta. Procijedite ih i kad se ohlade dovoljno da ih možete držati u ruci, počnite ih guliti. Kesteni se kuhaju od 20 do 30 minuta, ovisno o veličini. Kuhane ili pirjane, kestene možete pripremiti kao pire ili glazirati na maslacu.
BISKVIT-TORTA OD KESTENA I ČOKOLADE
Sastojci: biskvit za tortu, 15 dag maslaca, 1/2 kg kestena, rum za kolače. Priprema: Napravite kremu od 10 dag maslaca, 4 žlice šećera u prahu i vanilin šećera. Sastojke pjenasto izmiksajte. 1/2 kg kestena umiksajte u maslac i dodajte rum za kolače. Na biskvit namažite tanak sloj pekmeza od marelica i pjenastu kremu. Glazuru napravite od jaja, 2 žlice šećera, 10 dag čokolade i 5 g maslaca.
PILEĆA PRSA S POVRĆEM I PEČENIM KESTENIMA
Sastojci: 500 g pilećih prsa, 200 g pancete, 300 g kestena, 250 g bundeve. Priprema: Kestene ispecite u tavi, popržite pileća prsa i dodajte pancetu u kockicama. Zatim dodajte usitnjenu bundevu, mrkvu i korijen celera. Nakon nekoliko minuta dodajte poriluk, crvenu papriku i oguljene kestene. Začinite sojinim umakom, kurkumom, paprom i soli.
KESTEN-PIRE
Sastojci: 1 kg kestena, 1/5 pol dl mlijeka, žličica maslaca, 25 dag šećera u prahu, naribana čokolada za kuhanje. Protisnite kuhane kestene, dodajte mlijeko, rastopljeni maslac, šećer u prahu i rum. Izmiješajte te poslužite sa šlagom i ribanom čokoladom.
GULAŠ OD KESTENA S KOPROM
Sastojci: 700 g kestena, glavica luka, 300 g rajčice, vezica peršina, 3 žlice ulja, kopar. Priprema: Kestene skuhajte i ogulite. Luk propirjajte, dodajte oguljene i očišćene rajčice te kopar i kestene. Dolijte toplu vodu i prijajte.