Kesteni trebaju biti potpuno zreli, tamnosmeđe boje i čitavi. Djelomično bijeli ili zeleni kesteni, kao ni divlji kesteni, nisu jestivi, a rupe su znak da su u kestenima crvi.
1. Kesten pire
Kod pripreme kesten pirea najzahtjevnije je čišćenje kestena. Jedan od načina je da oštrim nožem zarežete polukružno kestene. Kuhajte ih u vreloj vodi oko deset minuta, a kad se kesten ohladi, skinite ljuske.
Zarezane kestene možete staviti u zdjelu s malo vruće vode i kuhati u vrućoj pećnici oko 10 minuta, pa zatim skinuti ljuske i koru. Sirovim kestenima možete oguliti vanjsku ljusku, pa kad ih skuhate, skinite im i unutarnji sloj opne. Duljina kuhanja kestena ovisi o veličini kestena, a potrebno im je najviše pola sata da omekšaju.
Među najpoznatije kestenove slastice ubraja se kesten pire, ukusna slatka krema, koja se koristi za pripremu deserata, no njome se mogu i puniti razna tijesta, poput onih za kroasane.
Od kesten pirea možete pripremiti i sladoled. Od vrhnja istucite polučvrsti šlag. U posebnoj posudi izmiješajte kiselo vrhnje, šećer u prahu i rum. U drugoj zdjeli protisnite kesten pire, dodajte slatku smjesu pa izmiješajte, dodajte šlag i ostavite u zamrzivaču dva sata.
Nasjeckane kestene možete upotrijebiti u pripremi kolača, torti i ostalih slastica umjesto lješnjaka, badema ili oraha. Od njih se pripremaju i pudinzi, a u hladnije dane ugrijte se toplim napitkom od čokolade i kestena. Nezaslađeni pire od kestena može pak biti dodatak juhama i mesnim umacima.