Fina kava sinonim je za druženje i "čašicu razgovora" i neizostavni je dio svakodnevne rutine. Zato, darovati dragim ljudima kavu vrhunske kvalitete savršena je ideja za nadolazeće blagdane. Ali, znate li kako nastaje kava i što sve prođe prije dolaska u vašu šalicu? Ovo su neke činjenice o onoj koja dolazi iz Guatemale i Costa Rice.
Proizvodnja kave u Guatemali počela se razvijati sredinom 19. stoljeća. Guatemala je bila glavni proizvođač kave u Srednjoj Americi većinu 20. st. i početkom 21. stoljeća, sve dok ju nije prestigao Honduras u 2011. godini. U svakom slučaju, ključ u kvaliteti kave nije samo u regionalnoj poziciji, već i u kvaliteti proizvodnje. Guatemala zauzima drugo mjesto u svijetu ukoliko govorimo o proizvodnji kvalitetne kave, s obzirom da je najveći dio usjeva kave klasificiran kao visokokvalitetan.
Završni sjaj svakoj kvalitetnoj kavi, pa tako i Franck kavi daje upravo proces pažljive obrade sirove kave.
Statistički podaci govore u prilog da se zaista u Guatemali proizvodi kava visoke kvalitete, koja se često provjerava, a urod je često ocijenjen kao visokokvalitetan po standardima za procjenu sirove kave. Na visoravnima Guatemale proizvodi se nekoliko najboljih i najosebujnijih svjetskih kava, stoga, ukoliko želite avanturu i kavu, Guatemala je mjesto za vas. Odabrati pokrajinu za kušanje kave nije lako, zato ih je najbolje probati sve.
Na visoravnima Guatemale proizvodi se nekoliko najboljih i najosebujnijih svjetskih kava.
Jedna od takvih pokrajina je Guatemala Antigua kava, koja je dobila ime po prekrasnom malom gradiću Antigui kojeg okružuje planina. Posebna je po tome što kombinira složenu nijansu dima, začina, cvijeća i povremeno čokolade, s kiselosti u širokom rasponu. Nešto nježnija kava je Guatemala Coban, koju su osnovali Nijemci preko zajedničkog kluba Deutsche Verein. Priča je sljedeća, naime, dio Nijemaca je nakon drugog svjetskog rata migrirao u Južnu Ameriku i tamo su se, među ostalim, počeli baviti osnovnom poljoprivredom, ali i proizvodnjom kave.
Kako su u proizvodnji kave radili konkurenciju domaćem stanovništvu, bili su primorani osnivati prehrambene klubove - to bi bili današnji klasteri ili zadruge. Formirajući ovakve klastere, mogli su lakše kupovati strojeve koji su bili potrebni za zajedničku obradu kave, ali i lakše zajednički konkurirati za cijenu kod većih kupaca. Guatemala Coban je kava zaobljenijeg profila, nježnije i lakše arome. U konačnici, o kojoj god pokrajini da govorimo, Guatemala kava ima jedinstven i poseban okus kojeg svaki ljubitelj kave treba probati.
Costa Rica je bila prva zemlja u Srednjoj Americi koja je počela uzgajati arabica kavu, i to već početkom 19. stoljeća. Interesantno je da ministarstvo poljoprivrede Costa Rice i Institut Kave Costa Rice svake godine organizira godišnji festival, točnije Nacionalni dan kave, tijekom kojih najbolji proizvođač kave, sukladno određenim kriterijima, dobiva nagradu izvrsnosti za najvišu kvalitetu kave proizvedene u Costa Rici u tekućoj godini.
Čisti planinski zrak popraćen obiljem sunčevog svjetla stvaraju ugođaj kao stvoren za uzgoj kave.
Osebujna klima, ali i vulkansko tlo osobito pogoduje razvoju usjeva arabica kave. Oceanski vjetrovi miluju planine Costa Rice te donose oblake koji ispiru plodno vulkansko tlo toplim kišama. Nadmorska visina, stabilna temperatura i čisti planinski zrak popraćen obiljem sunčevog svjetla stvaraju ugođaj kao stvoren za uzgoj kave. Mali, nezavisni poljoprivrednici svojim tradicionalnim metodama stvaraju kavu vrhunske kvalitete koju odlikuje puna i aromatična karamel-čokoladna nota.
U Costa Rici se uzgaja samo arabica kava i to uglavnom Caturra i Catuai sorte arabica kave. Postoji osam vrlo dobro definiranih regija za proizvodnju kave u Costa Rici koje se kreću od 600 do 1.700 metara nadmorske visine, a ukupna površina zasađene kave je preko 100.000 hektara. Činjenica je da se u svakoj regiji proizvodi drugačija kava. Regije su sljedeće; West Valley, Tres Rios, Turrialba, Tarrazu, Orosi, Guanacaste, Central Valley i Brunca.
Različite mikroklime s varijacijama u tlu, hladu ili suncu, visinama i temperaturama, omogućavaju Costa Rici da ima bogatu i šaroliku paletu okusa arabica kave koje se kreću od visoke kiselosti do slatkog čokoladnog okusa. Primjerice zapadnu regiju odlikuju okusi izbalansirane kiselosti, tijela i aroma. Tres Rios regiju odlikuje kava s vrlo gustim i kremastim tijelom, lagane kiselosti i fine arome. Regija Orosi se može pohvaliti arabica kavom s aromom cvjetnog mirisa te srednje kiselosti.
Završni sjaj svakoj kvalitetnoj kavi, pa tako i Franck kavi daje upravo proces pažljive obrade sirove kave, a njena izvrsnost prepoznaje se u svakoj šalici. Franck Guatemala i Costa Rica kave su 100% čiste, izvorne arabica kave sa širokim spektrom mirisa i okusa. Ukoliko nemate mogućnosti otići u Guatemalu ili Costa Ricu, dašak egzotike nalazi se upravo u pakiranju Franck Guatemala ili Franck Costa Rica origin kave.