To je to što me zanima!

Karmela Vukov Colić jabuke iz vrta iskoristila je za pekmez

Mi ćemo dio jabuka pojesti svježe, dio ću naribati i spremiti u zamrzivač za neke buduće pite od jabuka, a dio je završio u ukusnom pekmezu, kaže Karmela
Vidi originalni članak

Stablo jabuke u našem dvorištu moj djed nije nikad prskao. Ono naizgled nije tako lijepo, ali zato daje najbolje plodove, kaže o pripremi zimnice omiljena televizijska voditeljica Karmela Vukov Colić koja se u posljednje vrijeme posvetila kulinarstvu.

Karmela i njezina prijateljica Jasminka Ćavarušić zasukale su rukave i obrale zrele jabuke.

- Mi ćemo dio jabuka pojesti svježe, dio ću naribati i spremiti u zamrzivač za neke buduće pite od jabuka, a dio je završio u ukusnom pekmezu - kaže Karmela te dodaje da su kasnije, po Jasminkinu receptu, pripremile ukusan pekmez od jabuka, mrkve i naranče, što je idealna kombinacija za jesen. Prijateljice inače zajedno pripremaju i kuharicu.

Za pekmez će vam trebati 2 kilograma jabuka - oguljenih, očišćenih od sjemenki i narezanih na kockice, pola kilograma mrkve - očišćene i narezane na kolutiće, pola kile naranči (ili mandarina) - oguljenih i narezanih na komadiće, 500 g šećera, vanilin šećer, po želji malo đumbirova korijena, oguljenog i naribanog, sok od pola limuna i želin.

ODLIČNA ZA OKUČNICU Japanska dunja: Ukrasna biljka od čijih se plodova radi pekmez

Piprema: Jabuke, mrkvu i naranče stavite u lonac. Dodajte šećer i kuhajte na srednjoj vatri dok voće ne omekša. Stalno miješajte. Kad voće počne mekšati, dodajte đumbir i sve usitnite štapnim mikserom. Dodajte vanilin šećer i želin pa limunov sok. Miješajte da zavrije, a onda smanjite vatru i kuhajte još tri minute. Kuhanim pekmezom punite vruće staklenke i poklopite. Zamotajte ih u krpe i ostavite da se hlade preko noći.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Oksimoron_1 04.11.2020.

    Bravo. Svatko tko svojim rukama nešto stvara, tko nešto proizvodi, za mene je majstor i vješta osoba. Bilo nečija baka, bilo draga gđa. Karmela, bilo moja susjeda....Pletu, šiju, ukuhavaju, kuhaju...te naše divne dame

  • Cura na zadatku 31.10.2020.

    Palacinke s pekmezom😋

  • _Varešak_ 28.10.2020.

    Rado bih kušao njezin marmaljez.

Komentiraj...
Vidi sve komentare