Želite li postići savršeno uravnotežen slatki, a opet pomalo oštar okus i ljepljivu teksturu, uzmite si vremena jer se takav luk priprema po 40 minuta. Vrijedi truda jer je odličan
Vidi originalni članak
Kod karameliziranja luka zaboravite na žurbu, to je postupak koji se radi polako, ako želite dobiti savršen okus i teksturu.
Osnovni recept:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 3 velika luka (crvena ili bijela), narezana
- prstohvat soli
POGLEDAJTE VIDEO Kako se riješiti zadaha od luka:
Ukusni dodaci:
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 do 2 žlice balzamičnog octa
Postupak:
Zagrijte ulje u velikoj dubokoj tavi, na laganoj vatri. Dodajte luk i prstohvat soli pa ga kuhajte polako 30 do 40 minuta dok ne postane mekan i dobije zlatnu karamel boju. Povremeno promiješajte kako se luk ne ne bi zalijepio ili zagorio.
Potom dodajte šećer i ocat kako biste dobili onu slatkastu, pomalo oštru aromu. Nastavite kuhati na laganoj vatri još 5 minuta, povremeno miješajući dok smjesa ne postane ljepljiva, šećer se otopi, a ocat ne ispari.
Luk je nakon toga spreman za posluživanje ili dodavanje nekom receptu, prenosi bbcgoodfood.com.