Kod karameliziranja luka zaboravite na žurbu, to je postupak koji se radi polako, ako želite dobiti savršen okus i teksturu.
Osnovni recept:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 3 velika luka (crvena ili bijela), narezana
- prstohvat soli
POGLEDAJTE VIDEO Kako se riješiti zadaha od luka:
Ukusni dodaci:
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 do 2 žlice balzamičnog octa
Postupak:
Zagrijte ulje u velikoj dubokoj tavi, na laganoj vatri. Dodajte luk i prstohvat soli pa ga kuhajte polako 30 do 40 minuta dok ne postane mekan i dobije zlatnu karamel boju. Povremeno promiješajte kako se luk ne ne bi zalijepio ili zagorio.
Potom dodajte šećer i ocat kako biste dobili onu slatkastu, pomalo oštru aromu. Nastavite kuhati na laganoj vatri još 5 minuta, povremeno miješajući dok smjesa ne postane ljepljiva, šećer se otopi, a ocat ne ispari.
Luk je nakon toga spreman za posluživanje ili dodavanje nekom receptu, prenosi bbcgoodfood.com.