U hladnijim mjesecima nema ništa bolje od toplog ragua, variva, gulaša i ostalih delicija koje se poslužuju u zdjelici. Složena mješavina začina, metode kuhanja i bogatstvo sastojaka nude utjehu, ali i gotovo dekadentno uživanje u okusima.
POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti za kuhanje jaja
Među takvim je jelima i juneći ragu. Svatko ima svoj način pripreme, a Food52 donosi recept sa tajnim sastojkom koji će od ovog jela napraviti pravo malo remek djelo. S obzirom na količinu, ovaj recept namijenjen je za veću obitelj ili društvo, ili pak skuhajte ragu, podijelite ga na manje porcije i zamrznite za kasniju uporabu.
Sastojci:
2,3 kg junećeg mesa izrezanog na kockice
sol i svježe mljeveni papar
1/3 šalice miješanog maslinovog ulja i ulja kanole
1 velika glavica luka sitno nasjeckana
4 rebra celera, sitno nasjeckana
2 mrkve, sitno nasjeckane
2 poriluka dobro oprana i tanko narezana
8 režnjeva češnjaka, sitno nasjeckanog
120 gr šampinjona
1/4 šalice paste od rajčice
2 inćuna
1 šalica crnog vina
1 šalica konzerviranih cijelih rajčica
1/2 šalice crvenog vinskog octa
3 šalice (ili više) goveđeg temeljca
3 lista lovora
3/4 žličice suhe majčine dušice
1/3 šalice nasjeckanog peršina
POGLEDAJTE VIDEO: GRŠE JE SIGURAN DA PLAZIBAT NEMA ŠANSE PROTIV NJEGA
Priprema:
Kod kupnje junetine, birajte meso prošarano bijelim trakicama jer će biti sočnije. Potom ga narežite na kockice, posolite i paprite s obje strane. Na ulju popržite meso i zapecite ga sa svih strana, a potom prebacite u zdjelu. Na preostalom ulju na srednjoj vatri dinstajte luk, celer, mrkvu, poriluk, češnjak i gljive. Dinstajte uz povremeno miješanje 5 do 10 minuta dok ne omekša. Umiješajte pastu od rajčice i inćune te kuhajte da se inćuni otope i povežu.
Zatim vratite govedinu u lonac zajedno sa sokom koji se ocijedio u zdjeli. Dodajte vino, konzervirane rajčice sa sokom i ocat te zakuhajte. Dodajte temeljac u količini dovoljnoj da pokrije sve sastojke. Dodajte lovorov list i majčinu dušicu, a po potrebi još soli. Pirjajte na srednje laganoj vatri, djelomično poklopljeno, dva do tri sata dok meso ne omekša. Neka se ohladi na sobnoj temperaturi. Kad se ohladi, skinite masnoću s vrha. Ponovno zagrijte na laganoj vatri, pustite ragu da se kuha još 30 do 45 minuta prije posluživanja. Umiješajte polovicu peršina, a zatim ukrasite preostalim peršinom. Ragu poslužite kao samostalno jelo ili servirajte uz rižu, pire krumpir ili domaće njoke.