Jedno od glavnih pravila kuhanja je da probate malo dok kuhate, jer time je lakše prilagoditi okus u hodu. No, čak i najboljim kuharima se dogodi da nešto ode po krivu - zato postoje ovi trikovi koji će spasiti jelo te popraviti okus.
POGLEDAJTE VIDEO:
Ako je jelo preslano...
Dodajte kiselinu kao što je sok od limuna, sok od limete ili ocat; ili zaslađivač poput šećera, meda ili javorovog sirupa.
Ako recept 'dopušta', dodajte mlijeko, vrhnje za kuhanje ili jogurt jer oni također 'ubijaju' sol. U narodu postoji još jedan savjet - kad presolite jelo, ubacite jedan oljušteni krumpir ili jabuku, koji će upiti višak soli i nakon kuhanja ga izbacite iz jela.
Takođr, budite oprezni i s dodavanjem pelata iz limenke, maslina ili kapara jer sadrže puno soli.
Ako je preslatko...
Dodajte kiselinu kao što je sok od limuna, nasjeckano svježe začinsko bilje, koricu citrusa ili mrvicu kajenske paprike za slana jela ili instant espresso za slatka jela.
Obični gorki kakao u prahu dodaje gorčinu pa također može balansirati preslatko jelo. Super je i vrhnje za kuhanje ili grčki jogurt jer reduciraju preslatki okus i daju kremasti neutralni okus bilo kojem preslatkom desertu.
Ako je hrana previše ljuta...
Kada vam sljedeći put pobjegne previše čilija ili papra pokušajte ljutinu ublažiti s kiselim namirnicama. Limun, ocat ili umak od rajčice izvrsno ubijaju ljutinu.
Maslac od kikirikija ili pasta od sezama također će umanjiti jačinu jela, a možda vas ugodno iznenade i novi okusi koje nose. Dodavanje temeljca ili mlijeka također pomaže. Osim mlijeka možete dodati i vrhnje ili neki blaži sir.
Ako je previše kisela...
Male količine sode bikarbone postupno posipajte u hranu tijekom kuhanja kako biste smanjili kiselost hrane. Kušajte hranu često, sve dok se opor okus hrane ne smanji.
Možete dodati i šećera, on također može ublažiti kiselost.