Savršena šalica kave
Nemojte koristiti vodu iz pipe ili vodu koja još vrije
Ako živite u području gdje je tvrda voda, preporučljivo je da ju filtrirate. Tvrda voda u sebi ima mnogo minerala i spojeva zbog kojih okus kave ne dolazi toliko do izražaja. Najbolje je i ne koristiti vodu koja još vrije, jer će i to pokvariti okus kave. Najbolje je maknuti vodu s vatre nakon što je proključala i pričekati minutu prije nego stavimo kavu unutra, savjetuje Rob Hodge, osnivač tvrtke Rave Coffee.
POGLEDAJTE VIDEO:
Slijedite recept
- Recepti za kuhanje kave su vitalni za dobivanje najboljeg okusa iz zrna. Većina proizvođača predložit će najbolje načine za kuhanje njihove kave. Kava kao iz kavane može se pripremiti na bilo kojem uređaju, pod uvjetom da imate vagu i mjerač vremena kako biste slijedili recept. Jedino što će vam zaista pružiti nevjerojatnu kavu je dobar mlinac za mljevenje kave. Ako imate mogućnost mljevenja zrna u svježem stanju, uvijek ćete dobiti bolju kavu - rekla je Katie Thompson, voditeljica uvježbavanja u londonskoj školi Artisan Coffee School.
- Ako započnete s osnovama i slijedite recept za kuhanje, možete početi razumjeti kako ga postupno poboljšavati. Izvažite količinu kave s kojom započinjete i količinu vode koju koristite. Tada možete upotrijebiti određeno vrijeme kuhanja i to zabilježiti. Jednom kad se s tim uhvatite u koštac, možete početi eksperimentirati i razraditi ono što vam najbolje odgovara. Na primjer, dobar recept za kafiće je upotreba 70 g svježe mljevene kave na jednu litru vode - dodao je Rob.
Izbjegavajte instant kavu i kupujte zrna
Katie i Rob se slažu da ćete bolji i zanimljiviji okus dobiti od svježe samljevenih zrna kave nego od instant verzije. Naravno, dodaju, ako volite okus instant kave, onda je to prava kava za vas.
Ako dodajete mlijeko, koristite tamno prženu kavu
Katie i Rob savjetuju da koristite tamno prženu kavu ukoliko volite dodavati mlijeko.
Tamno pržena kava naime ima jači i bogatiji okus, koji će se s mlijekom još samo istaknuti, a neće se razvodniti kao slabije pržene kave.
Savršena šalica čaja
Odaberite pravu šalicu
- Ovo se možda čini kao osobni odabir, ali ono iz čega pijete svoj čaj ne smije se zanemariti. Nježni i lagani čajevi najbolji su iz staklenih šalica jer se staklo brže hladi, a to će osigurati da listovi čaja ne zagore. Ipak, za mene nema do porculanske šalice, koja pomaže izbalansirati temperaturu i zadržati je - kaže Guy Hilton, upravitelj u hotelu Waldorf Hilton.
Obratite pažnju na temperaturu i trajanje kuhanja
- Kod kuhanja čaja dvije najvažnije informacije su vam preporučeno vrijeme kuhanja i temperatura vode. Ako niste sigurni, obično je sigurna oklada kuhati četiri minute na 100 °C sve čajeve koje ćete piti s mlijekom i tri minute na 80 °C za čajeve koji se piju bez mlijeka. Ukoliko vrećicu s čajem ostavite predugo u vodi, čaj će dobiti na gorčini - rekla je Krisi Smith, osnivačica brenda Bird&Blend.
Koristite filtriranu vodu
- Možda zvuči glupo, ali vaša šalica čaja se sastoji od 98% vode i zato je važno da je voda kvalitetna. Ukoliko imate tvrdu vodu filtrirajte ju ili koristite onu iz boce - savjetuje Krisi.
Mlijeko uvijek stavljajte na kraju
- Čak i znanost tvrdi da se mlijeko uvijek stavlja na kraju. Vaši listići čaja trebaju vremena da otpuste okuse na pravoj temperaturi, a ako dodate mlijeko prije nego je taj proces završio, ono će poremetiti temperaturu u šalici i nećete dobiti odgovarajuću punoću okusa - kaže Krisi.
Uvijek je bolje koristiti listiće čaja nego onaj u vrećici
Krisi i Guy slažu se da ćete uvijek dobiti bolji i bogatiji okus čaja iz listića nego iz onog unaprijed pripremljenog čaja u vrećici iako, dodaju, već postoje neke marke koje proizvode čaj u vrećicama koji se približava kvaliteti listića.
Savršena šalica vruće čokolade
Jens Knoop, osnivač tvrtke Knoops Hot Chocolate, objasnio je korake koje treba slijediti ako želite napraviti savršenu šalicu vruće čokolade:
Pazite da vam mlijeko ne zagori
Ukoliko morate, koristite termometar kako bi mlijeko doveli na temperaturu od oko 70°C.
Koristite punomasno mlijeko
Najbolje rezultate dobit ćete s kvalitetnim punomasnim mlijekom, a od biljnih varijanta možete koristiti zobeno mlijeko.
Nemojte koristiti čokoladu u prahu
Radije koristite listiće prave čokolade nego prah. Pjenjačom neprestano miješajte komadiće dok se svi nisu rastopili.
Dodajte začina
U svoju vruću čokoladu možete dodati cimeta, čili ili morske soli, koji će pojačati okus i dati mu jednu sasvim novu dimenziju, piše Daily Mail.