Velike površine poput plastičnih daski za rezanje, plehova, tava ili velikih tanjura preporučuje se staviti uz rubove. Tako će i prskalice moći neometano raditi, a i dobro će se oprati
Vidi originalni članak
Voda ne cirkulira cijelom perilicom jednako, a nekom suđu je potrebno više kvašenja dok je drugom potrebniji jak mlaz vode. Donosimo 15 savjeta uz koje ćete rjeđe vraćati suđe nazad na pranje:
POGLEDAJTE VIDEO:
- Dok slažete tanjure na donjem dijelu, neka jedan bude veliki, a jedan mali. Tako će više vode doprijeti do njih i bolje ih oprati
- Velike površine poput plastičnih daski za rezanje, plehova, tava ili velikih tanjura preporučuje se staviti uz rubove. Tako će i prskalice moći neometano raditi, a i dobro će se oprati
- U novijim perilicama nije potrebno ispirati svaki tanjur. Dovoljno je samo odstraniti ostatke hrane ako planirate uključiti perilicu tijekom istog dana
- Noževe radi sigurnosti oštricom uvijek okrenite prema dolje. Ako imate malu djecu u kući, preporučuje se tako složiti i vilice
- Beštek je dobro sortirati tako da vilice stavljate u poseban odjeljak, noževe također, kao i žlice. Tako ćete trošiti manje vremena kada ih budete spremali. Samo ćete ih uzeti u ruku jednim potezom i staviti u ladicu
- Tave složite uz rub, idealno je onako kako se slažu i tanjuri
- Šalice i čaše idu u gornju košaru, a preporučuje se ostaviti malo mjesta između njih kako se ne bi oštećivali međusobnim trenjem
- Šalice složite tako da drškica prolazi kroz prored.
- Zdjelice se idealno peru na gornjem dijelu, a treba ih staviti tako da se naslanjaju jedna na drugu i da ulaze u svoj odjeljak.
- Ako imate posudicu za beštek koja se može rastaviti po sredini, možete je odvojiti i prisloniti skroz uz rub kako bi dobili više prostora.
- Perilicu ne treba pretrpavati jer se većina suđa tada neće moći dobro oprati.
- Prije nego upalite perilicu dobro je otvoriti toplu vodu na pipi u kuhinji. Tako će prva voda u perilici biti topla, a i bit ćete sigurni da je odvod prohodan.
- Ako perilicu nećete upaliti isti dan, a nemate običaj ispirati sve tanjure onda je dobro suđe složiti ovisno o tome što je bilo na njemu. Istraživanja su pokazala da je uz rubove perilice u donjoj košari bolje staviti suđe s ostacima koji su bazirani na proteinima, npr. jaja ili meso jer njima treba više vremena da se dobro operu. Tuda voda sporije prolazi pa se to suđe može bolje namočiti i ostaci se onda bolje operu.
- Iznad i ispod rotacijskog dijela prskalice najbolje je staviti posude u kojima je bila hrana bazirana na ugljikohidratima. Npr. posude od pire krumpira ili umaka od rajčice. Njima treba jak mlaz vode da bi se dobro oprali, a on je najjači upravo na tom mjestu. Njima je potrebno manje deterdženta, a više sile.
- Periodično očistite svoju perilicu. Provjerite filtere, uklonite ostatke i isperite pod vrućom vodom. Po dnu perilice pospite sodu bikarbonu, a u pretinac za tabletu stavite bijeli alkoholni ocat. Pokrenite na najvišoj temperaturi.