Postoje dvije vrste krivotvorenog meda. Prvi je mješavina pravog meda sa sirupima od šećera, cikle ili riže. Druga vrsta s medom nema baš nikakve veze.
Radi se o smjesi dobivenoj od vode, šećera, bezbojnog kristalnog praha koji se dobiva iz stijena i boje. Takav med nađe se i na europskom tržištu. Prije nekoliko godina istraživanje je pokazalo da je deset posto meda prodanog u Francuskoj krivotvoreno. Pronašli su ga i u Americi.
POGLEDAJTE VIDEO o blagodatima meda:
Kako prepoznati pravi med?
Pravi, prirodni med nije ljepljiv. Znači, kao ga razmažete prstima, ne smije se lijepiti jer to pokazuje kako u sebi ima šećera ili umjetnih zaslađivača. Ovdje je još nekoliko načina kako provjeriti imate li u rukama čisti pčelinji med.
- Testirati ga možete i s vodom - stavite žlicu meda u vodu. Ukoliko se spusti na dno i tamo ostane, tada je s njim sve u redu. Lažni med će se početi odmah otapati, odnosno miješati s vodom.
- Pravi med se nakon nekog vremena kristalizira, lažni ne.
- Namočite malo vate u med i zapalite - gorjet će ako je med pravi.
- Stavite kap meda na prst. Pravi, čisti med ostat će na jednom mjestu dok će lažni brzo početi curiti po prstu.
- Zagrijte malo meda u mikrovalnoj, na visokoj temperaturi - prirodni med će se karamelizirati, a lažni će biti pun mjehurića.
- Stavite malo meda na papir - ako je pravi, neće probiti papir, jer med ne sadrži vodi.
- Stavite malo meda u blizinu mrava, ako ga zaobiđu, tada u rukama dražite pravi med.
POGLEDAJTE VIDEO: SNAHA NAŽIVCIRALA SVEKRVU U ’TKO MI BOLJE KUHA’