To je to što me zanima!

Kako napraviti prirodnu kremu za sunčanje u 5 minuta

Sigurno ste već čuli kako razlika između SPF 30 i SPF 50 nije tako velika kao razlika u cijeni između ova dva faktora zaštite od sunca. Zašto jednostavno ne biste napravili sami svoju prirodnu kremu?
Vidi originalni članak

Krema koju možete napraviti kod kuće se sastoji od mineralnog i biljnog filtra. Mineralni filtri odbijaju UV zrake poput ogledala, ali se teže razmazuju i na koži ostavljaju bijeli trag. Najpoznatiji je cink oksid koji ima SPF 2-45 (upija UVB i UVA zrake). Biljni filtri nalaze se prirodno u biljnim uljima, ali uglavnom štite samo od UVB zraka i kvaliteta im ovisi o uzgoju, podneblju u kojem se biljka uzgajala, sezoni i porijeklu sjemena.  SPF biljnog filtra se izražava u rasponima: ulje sjemenki čileanske maline 25-40, ulje čileanskog lješnjaka 15-25, ulje sjemenki mrkve oko 30, ulje pšeničnih klica oko 20, sezamovo ulje 4-10, shea maslac 4-6, maslinovo ulje 2-7, ulje jojobe oko 4, kokosovo, konopljino, avokado, sojino i kikiriki ulje 4–10.

Izbjegavajte eterična ulja, ali i biljke koje su fototoksične. Takva ulja pojačavaju osjetljivost kože na sunce i mogu pridonijeti razvoju raznih hiperpigmentacija (sunčeve pjege), alergijskih reakcija, pa i raka kože. Najpoznatija fototoksična ulja su: ulja agruma, bergamot, anđelika i đumbir. Kvalitetna ulja slatke naranče i mandarine nisu opasna zbog načina proizvodnje, no budite vrlo oprezni i dobro ih provjerite prije nego ih stavite u svoju kremu. Gospina trava, od koje se radi kantarionovo ulje je također fototoksična, tako da ju možete koristiti za obnovu kože nakon sunčanja.

Kremu za sunčanje možete napraviti korištenjem sastojaka s prirodnim SPF faktorom, no miješanjem biljnih filtara ne dobivate prosječnu vrijednost SPF, nego je ona višestruko manja! Zato se preporuča kombinacija s mineralnim filtrom.

Sastojci za vašu prirodnu kremu za sunčanje:

  • 2 žlice shea maslaca
  • 3 žlice kokosovog ulja
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica cinkovog oksida

Sve sastojke možete staviti na sunce kako bi im se gustoća smanjila i jednostavno ih promješajte. Cink oksid dolazi posljednji. Po želji možete dodati i 2-3 kapi kvalitetnog eteričnog ulja koje nije fototoksično.

Okvirni SPF ove kreme je 15. Zapravo bi SPF 15 trebao zaštiti kožu koja nije izrazito svijetla i osjetljiva, te je postepeno prilagođena na sunce. Poželjno je i cijele godine redovito boraviti izvan kuće, a tijekom proljeća polako produljivati boravak na suncu. Kožu možete zaštiti i iznutra, jer što više antioksidansa unosimo hranom, to ćemo biti otporniji na UV zrake.

Recept preuzet s bohoho: bloga.

Savjete o prirodnoj njezi i življenju potražite na Green Livingu.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • madsen 04.03.2017.

    ništa bolje nego zaspat na suncu i bit besplatno u elementu ;)))))

  • ajetodoo 30.08.2016.

    Odličan recept!! Ali da biste na prenapučenim plažama imali više mjesta za sebe obavezno u kremu dodajte glavicu sitno izmiksanog češnjaka ili neke druge aromatočne biljke.

Komentiraj...
Vidi sve komentare