To je to što me zanima!

Kako napraviti domaći kvasac?

Kvasac je kiselo tijesto te je ključno za pečenje kruha jer potiče prirodnu fermentaciju. Osim kupovnih, tu su razne domaće verzije koje je lako napraviti
Vidi originalni članak

Kvasac se može napraviti u staklenci te se koristi kasnije kao i onaj kupovni. Tu su tri jednostavna recepta koje je lako pratiti.

Kvasac od voća

Sastojci: jabuka, 750 grama oštrog brašna i 520 mililitara vode.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prvo jabuku prepolovite na pola, izvadite jezgru te naribajte. Zatim pola kilograma brašna pomiješajte s 350 mililitara vode, dodajte jabuku te sve dobro zatvorite u staklenku.

Nakon tri dana smjesa će dobiti mjehuriće te se napuhnuti. 

Treba pola smjese baciti te drugu polovicu u zdjeli pomiješati s 250 grama brašna i 170 mililitara vode.

Zatim treba smjesu dobro zatvoriti u staklenku i ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Kad se mjehurići pojave, smjesa je gotova.

Kvasac od žitarica

Pomiješajte prvi dan 20 grama brašna i 20 mililitara vode u homogenu smjesu, a drugi dan umiješajte još 20 grama brašna i 20 mililitara vode. Tijekom dana dva puta dobro promiješajte smjesu. Treći dan dodajte još 30 grama brašna i 30 mililitara vode te opet tokom dana promiješajte dva do tri puta.

HRVATSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI Dr. Rahelić: Dijabetes možete prepoznati po ovim znakovima

Četvrti dan maknite polovicu smjese te ponovite postupak od trećeg dana. Isto to treba napraviti peti i šesti dan.

Konačno, sedmi dan kvasac je gotov.

Kvasac od krumpira

Treba skuhati jedan krumpir te ga iscijediti te pritom sačuvati vodu od kuhanja.

'KAD SI GLADAN NISI SVOJ' Kad ste gladni postanete ljuti i agresivni? Evo zašto je to tako

Zatim krumpir treba pomiješati s jednom žličicom soli i jednom žličicom šećera. 

Nakon toga valja ostaviti da se smjesa ohladi te dodati četvrtinu vode od kuhanja. Smjesu ostavite nekoliko dana da fermentira i to je to.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Crvic 18.05.2024.

    Netreba mi. Uzeo sam za vrijeme nestašice 2kg. i još imam.

  • djurowsky 18.05.2024.

    Kvasac nije tijesto. Kvasac je mikroorganizam iz porodice gljiva. Tijesto je tijesto. Kvasac je kvasac.

  • VolbeatDbv 18.05.2024.

    nemojte komplicirati s tim domaćim... Ako želite smanjuiti kvasac na minimum, kako biste dobili prozračno i lako probavljivo tijesto (kruh, pizza), jednostavno napravite "temeljac", tj. obično brašno, voda (omjer cca 200 ml vode / 150 g brašna), žličica šećera, doslovno prstohvat kvasca (niti 1g), ostavie u poklopljeno posudi minimum 12 sati, idealno 24+ - i pomješajte s ostatkom brašna, vode, soli za tijesto i to je to

Komentiraj...
Vidi sve komentare