To je to što me zanima!

Kako izabrati dobre kestene i kako ih ispeći, lakše oguliti...

Kao prvo, želite li pojesti dobro i ukusno kestenje, morate paziti što kupujete. Sljedeći korak do savršenog zalogaja je pobrinuti se da su savršeno skuhani ili ispećeni
Vidi originalni članak

Kao prvo, želite li pojesti dobro i ukusno kestenje, morate paziti što kupujete. Plodovi moraju biti veći, imati sjajnu koru na kojoj nema rupica. Također, trebali bi biti suhi i teški. 

Sljedeći korak do savršenog zalogaja je pobrinuti se da su savršeno skuhani ili ispećeni. Postoji nekoliko načina pripreme - u pećnici, na ploči štednjaka, na roštilju, u mikrovalnoj. 

Ako se odlučite za pećenje na ploči štednjaka, tada bi bilo dobro da nabavite tavu s rupicama, ali ako je nemate, poslužit će i klasična. Najprije im zarežite koru u križ, a nakon stavljanja u tavu ih pokrijte i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju.  

Kod pripreme u pećnici kestene prerežite kao što je prikazano niže u videu, potom ih poškropite vodom i stavite peći. 

Želite li da se kestenje nakon pećenja lakše i brže guli, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta. 

Odlučite li se za kuhanje u loncu tada plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitniji kesteni se kuhaju oko pola sata, a krupniji - maroni - do sat vremena.

Pečenje u mikrovalnoj je vrlo jednostavno. Kesteni se razrežu na uobičajen način i stave se u mikrovalnu na maksimalnu temperaturu do minute. Čut će se kako počinju cvrljiti i nakon toga su gotovi.

Kuhanje u mikrovalnoj gotovo je za pet minuta. Kestene morate razrezati, staviti u posudu s vodom, prekriti papirnatim ubrusom i staviti u mikrovalnu na otprilike pet minuta, ovisno koliko su veliki.

Pečenje na roštilju je najbolji način jer su kesteni tako najukusniji. Razrežite ih kao da ih pripremate u pećnici pa ih poslažite na aluminijsku foliju na kojoj ste najprije napravili rupice. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne rastvore i dobiju lijepu boju. 

Ukoliko vam sirovo kestenje treba za pripremu nekog jela, a želite se riještiti kore, tada je najbolji način za to - mikrovalna. Plodovi se prerežu kao kod pečenja u pećnici, isperu se vodom da bi dobili dodatnu vlagu i stave se u mikrovalnu na jednu minutu. Pogledajte video kako to napraviti:

Idi na 24sata

Komentari 52

  • 18.10.2016.

    očajni su ove godine... bez okusa i mirisa

  • user_383526 15.10.2016.

    Dakle staviti u mikrovalnu i prekriti papirnatim ubrusom....haha...i onda se papirnati ubrus lijepo zapali. Lijepo nas vi to ucite

  • bela virino ♡ 12.10.2016.

    Pečeni u mikrovalnoj. hahahaha bolje ne

Komentiraj...
Vidi sve komentare