To je to što me zanima!

Kako ispeći kestene u pećnici, u mikrovalnoj, na štednjaku...

Osim savjeta kako pripremiti savršene kestene kod kuće, tu je i genijalan trik kako brzo i bez muke oguliti sirove kestene zatrebaju li za pripremu nekog jela
Vidi originalni članak

Koliko puta ste kestene pripremali kod kuće i razočarali se? Istina, najukusniji su oni s ceste koje trgovci peku na vatri, ali mogu ispasti odlično i u kućnoj radinosti ako znate nekoliko trikova. Postoji nekoliko načina pripreme - pečenje u pećnici, na ploči štednjaka, u mikrovalnoj i naravno, na otvorenoj vatri ako ste sretnik koji kod kuće ima kamin. Volite li više kuhane, pripremite ih u loncu na štednjaku ili u posudi s vodom u mikrovalnoj.

Za pečene kestene bilo bi dobro da imate tavu ili protvan s rupicama, ali nije tragedija ako nemate. Na primjer, kestene posložite na rešetku ili običan protvan i stavite u pećnicu. Ako ih pečete na štednjaku, poslužit će i obična tava.

Pečenje u pećnici:

Kestene zarežite po uputama u videu, a potom ih provucite kroz vodu i odmah stavite peći.

Pečenje na običnoj tavi:

Najprije im zarežite koru u križ, a nakon stavljanja u tavu ih pokrijte i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju kao oni kupljeni na cesti.

Brzinsko kuhanje kestena u mikrovalnoj:

Razrežu se, stave u posudu s vodom, prekriju papirnatim ubrusom i kuhaju do pet minuta.

Pečenje u mikrovalnoj:

Pečenje u mikrovalnoj je vrlo jednostavno. Kesteni se razrežu na uobičajen način i stave se u mikrovalnu na maksimalnu temperaturu do minute. Čut će se kako počinju cvrljiti i nakon toga su gotovi.

Pečenje na otvorenoj vatri:

Iznad vatre u kaminu ili na roštilju stavlja se rešetka, a na nju izbušena aluminijska folija. Razrezani kesteni stavljaju se na foliju i peku dok se ne rastvore i dobe lijepu boju.

Kako brzo oguliti kestenje trebate li ih za pripremu jela:

Prereže se kao kod pečenja u pećnici, isperu se vodom kako bi dobili dodatnu vlagu i stave se u mikrovalnu na jednu minutu. Ovo je odličan način ako vam kesteni trebaju biti oguljeni za pripremu nekog jela.

Klasično kuhanje kestena u loncu s vodom na štednjaku radi se ovako - stavljaju se u hladnu, malo posoljenu vodu, sitniji se kuhaju oko pola sata, a krupniji - maroni do sat vremena.

Kako izabrati kestene? Idealni su veći plodovi sa sjajnom korom i bez rupica po sebi. Moraju biti suhi i teški u ruci.

Ovo su namirnice od kojih možete napraviti čudesna jela.

Idi na 24sata

Komentari 44

  • Kashmir 16.10.2015.

    kestenje mljac a kolači od njih mljac još veći

  • Simon Polak 15.10.2015.

    Ja sam danas pripremio na pamet kestene na način da su bili najukusniji koje sam ikad probao. Ne znam zašto, ali nisi svi kesteni jednakog okusa, ovisi gdje ih uberem, da li ovisi o stablu kestena, tlu na kojem raste, ili o čemu, ne znam. Prije desetak dana sam na jednome mjestu nabrao vrlo ukusne i slatkaste kestene, i apsolutno ni jedan nije bio truo i crvljiv. Njih sam ispekao. Onda sam prije 5-6 dana poslije kiše isto prolazio tim područjem u šumi i nabrao onako usput za pola kile tih kestena, za koje sam znao da su ukusni. Kod kuće sam ih istresao na neku dasku i tako ih ostavio i zaboravio na njih do danas. Danas sam vidio da su se već posušili i nisu više bili onako napeti nego je bilo malo zraka između korice i kestena. Tako sam ih odlučio kuhati, iako nemam pojma kako se oni kuhaju, jer kad god sam negdje jeo kuhane nisu mi valjali kao kad su pečeni. Stavio sam kestene u lonac i kako ih je bilo malo, taman su prekrili dno, nasuo sam vode toliko da ih je prekrilo za dva prsta, stavio sam vruću vodu da bude prije gotovo. Bez soli, šećera i bez zarezivanja kestena. Onda sam to otkriveno ostavio kuhati i išao surfati po internetu, za otprilike 15 minuta su kesteni počeli skakati po loncu jer su ostali skoro bez vode koja je ishlapila, a dio su vjerojatno upili, pa sam nadolijao još malo vode tek da ih pokrije. I opet za nekih 15 minuta (nisam gledao na sat) je ostalo još samo malo vode na dnu, i odlučio sam ih probati da vidim što se je dobilo. Kesteni su sada bili prilično napeti, od vode su se povećali, kožica se je lako ogulila, i ona opna na kestenima se lako skidala, nisu se mrvili i svi su ostali cijeli, eventualno mi je tu i tamo koji razlomio se na pola. A okus je bio fantastičan, užitak ih je bilo jesti.

  • anane 15.10.2015.

    ...jedva cekam da zapuse bura ..noseci miris vrucih kestena po splitskoj rivi,svaku godinu bas kao da je prvi put,kuci je najlipse i najbolje ,ujedno docara nadolazece omiljeno godisnje doba...zimuu ;-))

Komentiraj...
Vidi sve komentare