Koliko puta ste kestene pripremali kod kuće i razočarali se? Istina, najukusniji su oni s ceste koje trgovci peku na vatri, ali mogu ispasti odlično i u kućnoj radinosti ako znate nekoliko trikova. Postoji nekoliko načina pripreme - pečenje u pećnici, na ploči štednjaka, u mikrovalnoj i naravno, na otvorenoj vatri ako ste sretnik koji kod kuće ima kamin. Volite li više kuhane, pripremite ih u loncu na štednjaku ili u posudi s vodom u mikrovalnoj.
Za pečene kestene bilo bi dobro da imate tavu ili protvan s rupicama, ali nije tragedija ako nemate. Na primjer, kestene posložite na rešetku ili običan protvan i stavite u pećnicu. Ako ih pečete na štednjaku, poslužit će i obična tava.
Pečenje u pećnici:
Kestene zarežite po uputama u videu, a potom ih provucite kroz vodu i odmah stavite peći.
Pečenje na običnoj tavi:
Najprije im zarežite koru u križ, a nakon stavljanja u tavu ih pokrijte i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju kao oni kupljeni na cesti.
Brzinsko kuhanje kestena u mikrovalnoj:
Razrežu se, stave u posudu s vodom, prekriju papirnatim ubrusom i kuhaju do pet minuta.
Pečenje u mikrovalnoj:
Pečenje u mikrovalnoj je vrlo jednostavno. Kesteni se razrežu na uobičajen način i stave se u mikrovalnu na maksimalnu temperaturu do minute. Čut će se kako počinju cvrljiti i nakon toga su gotovi.
Pečenje na otvorenoj vatri:
Iznad vatre u kaminu ili na roštilju stavlja se rešetka, a na nju izbušena aluminijska folija. Razrezani kesteni stavljaju se na foliju i peku dok se ne rastvore i dobe lijepu boju.
Kako brzo oguliti kestenje trebate li ih za pripremu jela:
Prereže se kao kod pečenja u pećnici, isperu se vodom kako bi dobili dodatnu vlagu i stave se u mikrovalnu na jednu minutu. Ovo je odličan način ako vam kesteni trebaju biti oguljeni za pripremu nekog jela.
Klasično kuhanje kestena u loncu s vodom na štednjaku radi se ovako - stavljaju se u hladnu, malo posoljenu vodu, sitniji se kuhaju oko pola sata, a krupniji - maroni do sat vremena.
Kako izabrati kestene? Idealni su veći plodovi sa sjajnom korom i bez rupica po sebi. Moraju biti suhi i teški u ruci.