Nije iznenađenje da hrana koju ljudi jedu može utjecati na mozak, ali sada je nova studija otkrila povezanost između manjeg rizika od kognitivnog oštećenja i onih koji slijede 'MIND dijetu'.
- Budući da se broj ljudi s demencijom povećava sa starenjem stanovništva, ključno je pronaći promjene koje možemo poduzeti kako bismo odgodili ili usporili razvoj kognitivnih problema - piše u priopćenju autora, dr. Russell P. Sawyera sa Sveučilišta Cincinnati u Ohiju i člana Američke akademije za neurologiju.
POGLEDAJTE VIDEO:
Što je 'MIND dijeta'?
MIND dijeta je kombinacija mediteranske prehrane i 'Dietary Approaches to Stop Hypertension' (DASH) dijete.
Sastoji se od lisnatog povrća uključujući špinat i kelj među ostalim povrćem. Fokus je na cjelovitim žitaricama, ribi, peradi, maslinovom ulju i orašastim plodovima, a bobičastom voću daje prednost u odnosu na ostalo voće.
Savjetuje jesti jednu ili više porcija ribe tjedno.
Studija pokazala sporiji kognitivni pad
Studija, objavljena u Američkoj akademiji za neurologiju, proučavala je 14.145 ljudi prosječne dobi od 64 godine. Ukupno 70 posto njih bili su bijelci, a 30 posto crnci.
Pratili su sudionike oko 10 godina i zamolili ih da ispune upitnik o svojoj prehrani u posljednjih 12 mjeseci.
Istraživači su promatrali koliko njihova prehrana nalikuje ovoj dijeti i mjerili sposobnosti razmišljanja i pamćenja na početku i na kraju studije dok su se prilagođavali različitim čimbenicima uključujući spol, dob, rasu, temeljna zdravstvena stanja i čimbenike načina života.
Tim istraživača pronašao je povezanost između onih koji su se pridržavali dijeta usko povezanih s MIND dijetom i smanjenog rizika od kognitivnog oštećenja za sudionice - sa šest posto smanjenim rizikom. Zanimljivo, ne za muške sudionike. Također nije bilo razlike između crnih i bijelih sudionika studije.
Studija je ukazala na sporiju stopu kognitivnog pada za one koji su imali bliže veze s MIND dijetom. Ta povezanost bila je jača kod crnih sudionika nego kod bijelih sudionika, piše Indy100.