Kako biste dobili ukusnu koricu na površini odreska, obvezno ga morate staviti u dobro zagrijanu tavu, savjetuje slavni kuhar Jamie Oliver.
Važno je da temperatura pečenja bude visoka jer će se pore zatvoriti, a sok će ostati u mesu. S prejake vatre meso će biti žilavo; iznimka je marinirani odrezak koji će dobiti miris roštilja. Da bi se ravnomjerno pržili, odresci moraju biti i ravnomjerno debeli pa ih valja dobro istući, najbolje između dviju folija, slažu se kuhari. Gordon Ramsay ističe kako je tajna savršenog odreska ipak u dobroj marinadi.
POGLEDAJTE VIDEO:
Tvrđa mesa poput govedine i junetine bilo bi idealno ostaviti barem 24 sata da se mariniraju u hladnjaku. A piletini ili puretini dovoljno je i pola sata. Meso će biti sočnije ako ga premažete s malo maslaca, ali tek prije kraja pečenja. Osim toga, mnogi griješe jer bodu meso tijekom pečenja - time ono gubi na sočnosti. Koliko god bili primamljivi, prije posluživanja odreske obvezno pustite da odstoje barem pet minuta kako bi se stigli još malo omekšati.
Jamiejevi vatreni odresci
Sastojci: 2 teleća odreska, po žličica papra i soli, 2 cm svježeg đumbira, 1/2 čili papričice, češanj češnjaka, limeta
Priprema: Stavite odreske na dasku te ih pospite paprom i solju. Prelijte ih maslinovim uljem pa popržite na tavi. Vratite ih na dasku, opet prelijte uljem te pospite nasjeckanim đumbirom, čilijem i češnjakom. Prelijte limetinim sokom, narežite ih i poslužite s tjesteninom.
Ramsayevi odresci od tune
Sastojci: 4 odreska tune, 1,5 žličica sjemenki korijandra, 250 g kus-kusa, 150 ml povrtnog temeljca, 100 ml vode, sol, papar, 4 žlice maslinova ulja, žlica octa, limunov sok, povrće
Priprema: Posolite i popaprite tunu, pospite korijandrom i prelijte maslinovim uljem. Popržite ih na tavi pa prelijte mješavinom maslinova ulja, octa i limunova soka. Kus-kus stavite u vrući temeljac i vodu s malo maslinova ulja pa pustite 20-ak min. Poslužite tunu s kus-kusom i pečenim povrćem prema želji.