Smeđi šećer se može brzo pretvoriti u 'tvrdu stijenu' i postati potpuno neupotrebljiv. Međutim, uz pomoć sljezovih kolačića to se neće više događati
Vidi originalni članak
Stvrdnjavanje se događa kada je šećer izložen zraku, a vlaga u melasi koja ga oblaže i održava glatkim isparava. Postoje dva trika - jedan kako to spriječiti, a drugi što napraviti ako se već stvrdnuo.
POGLEDAJTE VIDEO:
Kako biste spriječili da se smeđi šećer stvrdne jednostavno stavite jedan ili dva velika sljezova kolačića u vrećicu ili posudu s njim. Šećer će upiti vlagu iz bijelog sljeza, koji održava šećer mekanim.
Ako je prekasno odnosno smeđi šećer se već stvrdnuo, jednostavno ga stavite u posudu za mikrovalnu pećnicu i pokrijte vlažnim papirnatim ručnikom. Stavite u mikrovalnu u intervalima od 20 sekundi dok ne omekša, piše forkly.