To je to što me zanima!

Kako brže dobiti kockice leda u zamrzivaču? Isprobajte trik!

Radi se o fenomenu poznatom pod nazivom 'Mpemba efekt'. Za to otkriće zaslužan je student iz Tanzanije Erasto Mpemba, a da je to zaista tako otkrio je davne 1963. godine
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: 'Zalijevala sam cvijet 2 godine, a onda shvatila gorku istinu...'

Tajna je u toploj vodi. Svi mi u posudice za pravljenje kockica leda stavljamo hladnu vodu, ali to je pogrešno. Koliko god to zvučalo nevjerojatno, od tople vode će brže nastati led. Radi se o fenomenu poznatom pod nazivom "Mpemba efekt". Za to otkriće zaslužan je student iz Tanzanije Erasto Mpemba, a da je to zaista tako otkrio je davne 1963. godine. Primijetio je kako se vrući sladoled brže zaledi od hladnoga. Svoje otkriće je objavio javnosti šest godina kasnije.

Ipak, nije sasvim jasno zašto se to događa. Postoje dva moguća objašnjenja za taj fenomen. Prvi je kako bi se moglo raditi o tome da topla voda isparava brže, vodi se smanjuje volumen i brže nastaje led. Po drugom objašnjenju - kad se koristi hladna voda nastaje sloj koji se ponaša kao izolator i zaslužan je za sporije zamrzavanje.

ZA ČISTU I MIRISNU TKANINU 7 tajnih sastojaka za skidanje mrlja: Samo ih ubacite s vešom

Ali, kako god bilo, to je manje važno - važno je da postoji mali trik kako da se voda brže pretvori u kockice leda i gosti ne moraju dugo čekati da bi popili hladni, osvježavajući napitak, piše Country Living.

Zanima vas ova tema? pročitajte onda i ovaj članak:Ulazna vrata će istaknuti dom, osvježite ih uz cvijeće ili biljke

POGLEDAJTE VIDEO (Ksenija Marinković) #ZAJEDNO24SATA:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 5

  • ain stein 26.05.2020.

    Taj fenomen poznat je sjevernim narodima vise od dva tisucljeca.....za veoma niskih temperatura vruci izvori vode zamrznuli su se gotovo do svog izvorista, a hladni su i dalje bili tekuci..... Mpemba je do toga dosao sasvim slucajmo, kad su pravili sladoled kao srednjoskolci , on je kasnio u izradi i stavio je toplog u zamrzivac, mada je naputak bio da se mora najiprije ohladiti i tek onda staviti u zamrzivac..... svako malo provirili bi dali se vec smrznuo, i na veliko iznenacenje onaj topli smrznuo se prije od ostalih, protivno svim zakonima fizike, . Tada je pitao svog profesora zasto se to dogada , a ovaj mu je odgovorio da je to nemoguce i da je nesto zamjenio. Jednom je dosao profesor s univerziteta i drzao predavanje , Mpemba je i njemu postavio isto pitanje, ovaj profesor je rekao da po zakonima fizike to nije tako, ali da ce napraviti pokus...i tako je to krenulo......

  • drogec 26.05.2020.

    Dobro jutro inzinjeri

  • nori 🖖 26.05.2020.

    Je,topli led

Komentiraj...
Vidi sve komentare