1. Kukuruzna palenta s pečenim jajima
Ova pečena palenta izuzetno je prilagodljivo jelo, a jednako dobro djeluje i bez zaliha ljetnog kukuruza. Možete ubaciti gotovo bilo kakvo zelje i bilo koji čvrst sir. Jaja zaokružuju jelo, ali slobodno ih možete i izostaviti. Gotovo je za 45 minuta.
POGLEDAJTE VIDEO: 24 pitanja za Davida Skoku
Sastojci za tri do četiri serviranja:
- 2 do 3 žlice maslaca
- ½ šalice zrna kukuruza, svježih, smrznutih ili konzerviranih
- 0.9 litara juhe od piletine ili povrća ili vode
- 1 šalica palente
- 1 žličica košer soli (ili pola žlice)
- sjeckani bosiljak ili metvica (nije obavezno)
- 2 do 3 mlada luka (nije obavezno)
- 2 do 3 šalice nasjeckanog zelja, poput špinata ili kelja (nije obavezno)
- ¼ do ½ naribanog čvrstog sira (nije obavezno)
- 2 žlice nasjeckanih ili narezanih maslina, pečene crvene paprike ili marinirane artičoke (nije obavezno)
- 4 do 6 jaja
- Papar, morska sol, za posluživanje
- Zelena salata, za posluživanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijeva. U tavi koja je sigurna za korištenje u pećnici na srednjoj vatri otopite maslac. Dodajte zrna kukuruza. Pustite da se tako peče nekoliko minuta, a zatim dodajte juhu, palentu i košer sol. Miješajte dok ne nastanu mjehurići i dok se smjesa lagano ne zgusne, oko 5 minuta.
Nakon toga dodajte nasjeckano bilje, mladi luk, zelje, sir, masline, crvenu papriku ili mariniranu artičoku, ako nešto od ovog koristite. Pokrijte tavu aluminijskom folijom. Pecite 20 minuta, a zatim dobro promiješajte smjesu. Pokrijte još jednom i pecite još 15 do 25 minuta, dok se tekućina ne upije i palenta ne omekša.
Dodajte jaja: Žlicom napravite četiri do šest rupa u palenti i u svaku izlijete jaje. Vratite tavu u pećnicu i pecite nepokriveno još pet do 10 minuta, dok jaja ne budu kuhana.
Prije posluživanja dodajte papar i morsku sol. Poslužite uz zelenu salatu.
2. Colcannon s hrskavim porilukom
Tradicionalno irsko jelo od pire krumpira i zelja, colcannon jedno je od najhranjivijih i najudobnijih jela koje možete napraviti. Gotovo je za 45 minuta.
Sastojci za četiri serviranja:
- 0.9 kg krumpira, izrezanog na komade
- Košer sol i crni papar
- 2 do 3 žlice maslaca
- Maslinovo ulje
- 1 šalica narezanog poriluka
- 2 režnja češnjaka, narezana
- 3 kg narezanog zelja
- 2 do 4 žlice mliječne ili povrtne juhe (nije obavezno)
- pečeno jaje, dimljeni losos ili jednostavna zelena salata (nije obavezno)
Priprema:
U srednjem loncu dodajte krumpir u dovoljno vode da ga pokrije i zasolite. Kuhajte dok krumpir ne omekša,15 do 25 minuta. Ocijedite. U međuvremenu, u velikoj tavi otopite maslac, a zatim dodajte poriluk i malo soli. Pirjajte na umjerenoj vatri oko 5 minuta. Kad poriluk porumeni, žlicom izvadite dio koji ćete koristiti za ukras.
Poriluku u tavi dodajte režnjeve češnjaka i kuhajte ih minutu da zamirišu. Zatim dodajte zelje. Začinite s još soli i kuhajte, dok zelje ne uvene i postane vrlo nježno. Dodajte krumpir u tavu, zgnječite ga i dodajte malo mlijeka ili povrtne juhe, ako želite, i puno maslaca. Kušajte i dodajte još soli i puno papra.
Prelijte prženim jajetom ili dimljenim lososom ili poslužite jednostavnu zelenu salatu sa strane, prenosi The New York Times.