Ako vam je dosadio izbor između uvijek istih namaza koje koristite za doručak, ili međuobrok na krekerima, uz dobru pripremu lako je osmisliti alternativu, koja je nerijetko i zdravija i jeftinija. Većina ljudi čula je za humus, pastu od pasiranog slanutka s malo limuna, koji možete obogatiti na više načina, pa je to jedan od mogućih izbora.Slično je - brzo i jednostavno - s pastom od avokada, koja se naziva Guacamole.
POGLEDAJTE VIDEO: Kakav namaz na palačinkama volite?
Donosimo nekoliko ideja za jednostavan i ukusan namaz. Sve ih možete čuvati u zatvorenim staklenkama u hladnjaku, tri do četiri dana, osim onog od čokolade, koji će se držati dva do tri tjedna.
Lagani namaz od graha
Sastojci:
- 300 grama graha
- 1 veliki ili 2 manja luka
- 2 žlice bučinog ili maslinovog ulja
- sol i papar po želji
- - sjeckani peršin za ukras
Priprema: Skuhajte bijeli grah kao i inače, možda tek malo dulje nego što biste ga kuhali za varivo, kako bi bio mekši. Dodajte žlicu do dvije bučinog ili maslinova ulja, posolite i popaprite po želji i sve propasirajte. U namaz možete dodati češnjak nasjeckan na sitno te po želji pirjani luk. Luk narežite na kriške, pa pirjajte na malo maslinovog ulja dok ne postane staklast i ne dobije smeđu boju.
Namaz je dobro kombinirati sa slanim krekerima, a možete ga začiniti i s malo sjeckanog perčina i kriškom rajčice, ili kiselog krastavca.
Fina domaća pašteta od graha
Sastojci:
- 300 grama kuhanog graha
- 3 češnja češnjaka
- 4 žlice bučinih koštica
- 4 žlice bučina ulja
- - malo peršinovih listova, sol, papar
Priprema: U električnu sjeckalicu stavite bučine sjemenke i češnjak te usitnite. Postupno dodajte grah, bučino ulje i peršin, te po potrebi i malo tople vode. Za mediteranski namaz bučino ulje zamijenite maslinovim, a koštice prstohvatom ružmarina.
Namaz od graha i tune
Sastojci:
- 700 grama slanutka (kuhanog ili iz konzerve)
- 200 grama tune iz konzerve, u komadićima
- 4 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 5 žlica majoneze
- 2 žlice senfa
Priprema: Slanutak isprati pod vodom. Pomiješajte ga s tunom i ostalim sastojcima u blenderu i dobro izblendate dok ne dobijete glatku pastu. Ako nemate blender možete to napraviti i sa štapnim mikserom.
Guacamole namaz
Sastojci:
- 1 zreli avokado
- češanj češnjaka
- prstohvat soli i papra
- sok od limuna
- maslinovo ulje
- peršin, bosiljak cherry rajčice
Priprema: Operite i prepolovite cherry rajčice, pa ih začinite - dodajte sol, maslinovo ulje i nasjeckani svježi bosiljak. Rajčice zapecite u pećnici na 180 stupnjeva, oko 15 do 20 minuta. U međuvremenu ogulite avokado, pomiješajte ga s nasjeckanim češnjakom i peršinom i začinite sa soli i paprom, žličicom maslinovog ulja i sokom polovice limuna. Izblendajte avokado u pastu.
Poslužiti uz prepečeni kruh ili tost tako da ih premažete avokado namazom i ukrasite pečenim rajčicama.
Namaz od avokada može biti dobra osnova za sendviče s povrćem koje ćete napraviti za ručak, samo u avokado dodajte jedno ili dva kuhana jaja (i žumanjak i bjelanjak), pa propasirajte. Namažite na debelo, pa dodajte krišku pohanih tikvica, jednu krišku pečene paprike i malo matovilca.
Namaz od slanutka s čilijem
Sastojci:
- 500 grama kuhanog slanutka (ili iz konzerve)
- 1 limun
- 1 češanj češnjaka
- 3 žličice tahini paste (ili napravite pastu od sjemenki sezama)
- 1 žličica soli
- ekstradjevičansko maslinovo ulje po želji
- 2 čili papričice
- 2 žličice sjemenki sezama
Priprema: Skuhajte slanutak na uobičajen način. U blender stavite dvije žličice tahini paste i pola čaše vode te malo limunovog soka. Blendajte dok ne dobijete glatku kremu, pa pohranite u staklenku. U blender ubacite slanutak kojem ste dodali čašu vode. Blendajte dok ne dobijete kremastu glatku smjesu. Dodajte žličicu po žličicu tahini paste i svaki put još malo promiješajte. Na kraju dodajte češnjak.
Sjemenke sezama i sol stavite u mužar i tucite dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte slanutku, pa dodajte kap maslinovog ulja i prethodno očišćene i oprane čilije. Dobro blendajte dok ne dobijete kremastu kremu.
Za kraj dodajte prstohvat ljute paprike i ponovo promiješajte.
Humus s grčkim feta sirom
Sastojci:
- 2 limenke slanutka
- 100 grama feta sira
- 150 grama baby špinata
- 2 žlice limunovog soka (cijeđeni limun)
- Malo cimeta
Priprema: Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Na kraju, sve pospite s još malo cimeta.
Mediteranski humus
Sastojci:
- 400 grama bijelog graha (kuhanog ili iz konzerve)
- 50 grama rušenih rajčica
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice limunovog soka (cijeđeni limun)
- 1 čajna žličica origana
Pomiješajte sve sastojke u blenderu i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Namaz od svježeg kravljeg sira
Sastojci:
- 500 grama manje masnog kravljeg sira
- žlica manje masnog vrhnja
- 3 režnja češnjaka
- žličica sjeckanih bučinih sjemenki
- žličica sjeckanih oraha
- sol i papar po želji
Priprema: Svježi kravlji sir dobro izradite vilicom, ili štapnim mikserom. Dodajte vrhnjem, nasjeckani češnjak i druge nasjeckane sastojke i začinite po želji.
Ako ima ukućana koji posebno volje namaze ljućeg okusa, u sir možete dodati žličicu kurkume, ili mljevenog čili namaza.
Pašteta od šampinjona
Sastojci:
- 500 grama šampinjona
- 400 mililitara milerama
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 50 grama parmezana
- 50 grama maslaca
- sol i papar po želji
Priprema: Sitno nasjeckajte luk pa ga pirjajte na malo maslinovog ulja. Kad luk omekša, dodajte šampinjone narezane na listiće, pa pržite dok ne ispari voda. Ostavite da se ohladi, pa sameljite u multipraktiku. Dodajte maslac sobne temperature i vrlo kratko još miješajte. Prebacite u posudu i pomiješajte s mileramom i parmezanom. Prije posluživanja ohladite u hladnjaku. Ovu paštetu nemojte čuvati dulje od dva do tri dana.
Po želji, u paštetu možete nasjeckati i dva do tri kisela krastavca, ili ju začiniti s nekoliko kapara na vrhu.
Namaz od čokolade i lješnjaka
Sastojci:
- 40 grama lješnjaka
- 100 grama šećera
- 450 grama tamne čokolade (s barem 70 posto kakaa)
- 225 mililitara slatkog vrhnja
- 100 grama maslaca
Priprema: Oguljene lješnjake stavi na lim za pečenje i pecite u pećnici koju ste zagrijali na 200 stupnjeva dok ne poprime zlatnu boju, otprilike 10 do 15 minuta. Ubacite lješnjake blender sa šećerom i samelji ih u finu pastu. Čokoladu otopite na pari i pomiješajte sa slatkim vrhnjem i maslacem. Dodajte pastu od lješnjaka, dopro promiješajte i prelijte u staklenku.
Pašteta od maslina
Sastojci:
- 140 grama crnih maslina bez koštica
- 1/2 češnja češnjaka
- usoljeni filet inćuna
- 5 listova bosiljka
- žlica kapara
- 7 žlica maslinovog ulja
Priprema: Izblendajte masline, češnjak, očišćeni filet inćuna, bosiljak i kapare. Polagano dodajte ulje i nastavite blendati dok ne usitnite sve sastojke, no ne previše jer struktura namaza ne smije biti previše glatka.
Čokoladni namaz od batata
Sastojci:
- 500 grama batata
- 100 grama čokolade za kuhanje s visokim udjelom kakaa
- 6 datulja
- žličica maslaca od badema
- malo cimeta
- mahuna od vanilije
Priprema: Batat s korom stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite oko 45 minuta. Ohladite na sobnu temperaturu. U međuvremenu rastopite čokoladu na pari. Očistite koru batatu i ubacite ga u multipraktik. Dodajte datulje, maslac, cimet i vaniliju i blendajte oko minutu. Dodajte rastopljenu čokoladu i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Namaz možete obogatiti sjeckanim orasima i bademima.