Bila sam na redovitom liječničkom pregledu nakon kojeg me liječnik nazvao i rekao mi da imam dijabetes tipa 2. To nije bilo upozorenje, da sam granični slučaj, da moram pripaziti, nego jednostavno to je tako. Imaš to. Bila sam u šoku - prisjetila se za Yahoo Amerikanka Shelly Kinnaird (58) iz Virginije.
POGLEDAJTE VIDEO: Prepoznajte znakove dijabetesa
U to je vrijeme Kinnaird imala stresan posao zbog kojeg je puno putovala i priznala je kako nije imala osobito dobre životne navike.
- Prehrana mi je bila loša i većinu obroka sam jela u restoranima. Nisam baš ni vježbala. Trčala sam jedino kad sam žurila na zrakoplov da ne propustim let. A onda sam odlučila da mi zdravlje postane jednaki prioritet kao karijera - iskreno je rekla.
Smanjila je unos ugljikohidrata i šećera te je počela pripremati vlastite obroke koje je nosila na posao.
- Želim jesti hranu koja mi daje najveću nutritivnu vrijednost - dodala je.
Također, počela je jesti obroke i međuobroke u približno isto doba, a svakog dana nakon posla je odlazila na duge šetnje.
- Kasnije sam počela raditi i drugi tip vježbi, a smanjila sam i broj sati koje sam provodila na poslu. Za mene je to bio veliki korak jer sam pomalo radoholičarka - priznala je.
Prehrana je za nju bila veliki problem, pa je kupila sve kuharice koje su bile na bilo koji način povezane s prevencijom dijabetesa i upravljanjem bolešću. No ustvrdila je kako je hrana imala grozan okus, pa je u konačnici 2010. pokrenula blog Diabetic Foodie kako bi ljudima pokazala da unatoč dijagnozi možete jesti ukusnu hranu.
- Postoje brojna nerazumijevanja i predrasude oko dijabetesa. Ne mislim da postoji jedan čaroban tip prehrane za sve vrste dijabetesa. Svatko od nas u tijelu proživljava različite procese i jednostavno moramo otkriti što pojedincu odgovara i koja je za njega najbolja vrsta prehrane - pojasnila je Kinnaird.
Sada se pokušava pridržavati zdravih navika svakog dana. Odmah nakon buđenja mjeri šećer u krvi koristeći senzor koji ima na ruci. Obično je u jutarnjim satima kod većine dijabetičara šećer prilično visok, pa pokušava odmah pojesti doručak kako bi se šećer stabilizirao. Zatim radi i trudi se uzimati pauze za šetnju.
- Ručak može biti nešto poput salate od škampa u polovici avokada - kaže ona opisujući svoj jelovnik.
Također, ona se trudi redovito posjećivati lokalne trgovce kako bi nabavila namirnice koje su u sezoni.
- Okus je bolji i sve djeluje ukusnije kad je svježe ubrano, a kako je ljeto, onda imate i manje posla s kuhanjem. Toliko puno namirnica ima sjajan okus kad su sirove - istaknula je ona.
Za večeru obično pojede burger, no ne jede kruh nego umjesto njega koristi salatu. Kaže i kako se trudi jesti zdravo, iako je u redu ako ponekad malo i zastranimo. Nedavno je započela Cook & Chat video objave preko Zooma kako bi pomogla dijabetičarima u boljoj prehrani te se usput družila s ljudima. Kaže da im redovito šalje recepte, a inspirira je pomaganje drugima.
- Postoji velika stigma prema ljudima koji imaju dijabetes tipa 2. Predstavlja se kao da su sami krivi što su bolesni i da su se sami doveli u tu situaciju. To uopće nije točno. Nije vaša krivnja i ne dopuštajte nikome da vas u to uvjeri - zaključila je .