Mnogi se ljudi posljednjih godina žale da im izbijaju alergije nakon šalice ispijene kave, a nova je studija otkrila i pravi razlog takvih reakcija. Riječ je o žoharima koji se često nalaze u samljevenoj kavi.
Profesor biologije sa Sveučilišta u Montani, Douglas Emlen, ispričao je anegdotu kada je putovao sa svojim prijateljem koji je svakih par sati, zbog svoje "ovisnosti" o kavi morao popiti - šalicu. Ali uvijek je tražio kafiće u kojima će mu, pred njegovim očima, samljeti prava zrna kave. Puno su vremena gubili na to, prisjeća se, a kad je prijatelja upitao zašto baš mora biti svježe mljevena, ovaj mu je objasnio da je to zbog - žohara.
Mljevena kava prethodno se skladišti u ogromnim hrpama, koje često posjećuju žohari. Američki standardi za nečistoću nekih proizvoda propisuju da mljevena kava sadrži čak 10 posto "prljavštine i insekata".
U mnogim zemljama zakonom je regulirana kontrola namirnica na biološke nečistoće te su definirane dozvoljene razine pojedinih skupina člankonožaca i njihovih dijelova u ljudskoj hrani, koje se ne smatraju rizičnim za ljudsko zdravlje. Primjerice u SAD-u je dozvoljeno 60 mikroskopskih fragmenata kukaca i jedna dlaka glodavaca u 100 grama čokolade.
U pšeničnom brašnu tolerira se 150 dijelova kukaca u 100 grama proizvoda, a u tjestenini 225 dijelova u 225 grama. Voćni sokovi smiju sadržavati do pet jaja muhe i jednog crva na 250 ml da bi bili prihvatljivi za tržište. Temeljem istraživanja američkih sveučilišta procijenjeno je da hranom godišnje u organizam unesemo oko 0,5 do 1 kilogram kukaca, bez da smo toga svjesni. U Hrvatskoj za sada nisu prepisane granične vrijednosti za biološke nečistoće, niti su takva ispitivanja hrane obvezna, piše Bioinstitut.hr.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: