Kada je previše vruće za kuhanje, pripremite hladnu juhu kako biste se najeli bez imalo muke. Kremasta juha od krastavca na bazi jogurta začinjena češnjakom i začinskim biljem, odličan je ljetni ručak za rashlađivanje i ukusno zadovoljstvo.
POGLEDAJTE VIDEO: Sok od krastavaca - napitak za mršavljenje
Da biste napravili juhu od krastavca i jogurta za tri ili četiri osobe, narežite kilogram krastavaca na grube komade. Ako možete pronaći krastavce s tankom korom i malim sjemenkama, onda ih ni ne morate guliti. Inače ih ogulite i sjemenke uklonite po vlastitom izboru.
Stavite komadiće u blender s jednom i pol šalicom jogurta (grčkog ili običnog), dodajte malo mlijeka ili vode, ako volite rjeđu, pitku juhu. Možete koristiti i mlaćenicu ili kefir.
Dodajte pola šalice začina (kopra, bosiljka, metvice, peršina, estragona, vlasca i ostale začine koje volite koristiti), luk (ili 1/4 šalice narezanog crvenog luka), jedan oguljeni češanj češnjaka, pola čajne žličice soli i bijeli ili vinski ocat.
Ovo vam je baza i možete ju prilagođavati kako vama odgovara te ukrasiti zdjelu s maslinovim uljem i solju. Imat ćete fin i jednostavan obrok.
Ako vam baza nije dovoljna, možete dodati još nekoliko začina ili nekih drugih namirnica kako bi produbili okuse. U blender možete dodati bilo koji ili sve od ovih sastojaka, prema vašim željama: 1-2 fileta inćuna, jalapeño papričica ili nekog drugog svježeg čilija, veliki prstohvat mljevenog kumina ili korijandera, mali prstohvat paprike, a možete i iscijediti sok od limete i malo naribati njenu koru. Igrajte se s okusima i isprobajte razne kombinacije za što bogatiji okus.
Također, nije na odmet dodati i sjeckano tvrdo kuhano jaje, zdrobljeni feta sir ili rikotu, kocke avokada, rajčice, luk, lubenicu, krutone, kiselo vrhnje pa čak i krišku dimljenog lososa. Juhu možete poslužiti i u čaši i popiti ju, što je prihvatljiva opcija kada vam se ne da previše žvakati, piše The New York Times.