Kuhanje životinjskih kostiju kako bi dobili aromatičnu juhu nije novost, pogotovo na našim područjima, no posljednjih je nekoliko godina ta juha dobila status superhrane. Zagovornici tvrde da od juhe bogate kolagenom imaju jaču kosu i nokte te čišću kožu, a mnogi kažu i da im je poboljšala raspoloženje.
Nutricionistica Tamar Samuels kaže kako svakako postoje zdravstvene koristi od juhe od kostiju, a one dolaze iz nekoliko ključnih hranjivih sastojaka.
- Kosti su jedan od najboljih prehrambenih izvora kolagena i nekoliko drugih hranjivih sastojaka, uključujući željezo, kalcij, C i D vitamin i tiamin (B1) - kaže Samuels i dodaje da želatina koja se formira iz kolagena u koštanoj juhi ima i drugih zdravstvenih koristi, poput poboljšanja sna i popravljanja raspoloženja - pa je svakako bolja od obične pileće ili goveđe juhe.
- Juha od samih kostiju i ligamenata bez mesa se kuha dugo, od 6 do 18 sati, ovisno o vrsti kostiju - kaže Samuels, jer se samo tako mogu izlučiti svi hranjivi sastojci i kolagen iz kosti.
O kolagenu
Kolagen ima ključnu ulogu u našem zdravlju - između ostalog odgovoran je za elastičnost kože, zdravlje zglobova i kostiju - i kako starimo, naša ga tijela prirodno proizvode sve manje. I premda plastični kirurg Steven Gundry kaže da se kolagen ne može apsorbirati tako da ga se unese u tijelo, juha od kostiju je ujedno i izvor aminokiseline glutamina od kojeg imamo koristi, a tijelo će dobiti i supstance potrebne da samo stvara više kolagena.
Kuhar i autor Marco Canora kaže da mnogi rade neke pogreške kad doma kuhaju ovu juhu, a prva je odabir pogrešnih vrsta kostiju.
- Ako vam mesar ponudi čiste, bijele kosti s masti u sredini, nemojte ih kupiti jer od njih samo dobijete mliječno bijelu juhu koja ima loš ukus - kaže on i dodaje da su nam potrebne raznolike kosti s nešto mesa - npr. goveđe vratne kosti koje imaju puno vezivnog tkiva, a na svakom zglobu se nalazi kolagen.
Još jedna česta greška je, kaže Canora za Huff Post, previše vode ili bilo kojih sastojaka osim svježeg povrća - jer prethodno smrznuto povrće daje manje okusa, i naravno ima nižu hranjivu vrijednost.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: