To je to što me zanima!

Jogurt i vlakna povezani su s manjim rizikom od raka pluća

Jogurt i namirnice bogate vlaknima povezane su sa smanjenim rizikom od razvoja raka pluća, pokazali su rezultati nove američke studije objavljeni u časopisu JAMA Oncology
Vidi originalni članak

Znanstvenici podsjećaju da je prednost konzumiranja namirnica bogatih vlaknima i jogurta te njihov utjecaj na zdravlje već utvrđen kada su posrijedi kardiovaskularne bolesti i karcinomi probavnog sustava, piše portal Science Daily. 

Nova otkrića temelje se na analizi podataka iz studija koje su obuhvatile 1,4 milijuna odraslih ljudi iz Sjedinjenih Država te iz europskih i azijskih zemalja. Ona upućuju na to da ovakva vrsta prehrane može učinkovito spriječiti razvoj raka pluća. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sudionici studije bili su podijeljeni u pet skupina, ovisno o količini vlakana i jogurta koje su konzumirali. Kod onih među njima koji su konzumirali najviše spomenutih namirnica uočen je 33 posto manji rizik od razvoja karcinoma pluća u usporedbi sa skupinom koja nije konzumirala jogurt ni namirnice bogate vlaknima. 

MAJKA ČETVERO DJECE Voditeljica je usred prijenosa uživo saznala da ima rak dojke

"Naša studija pruža snažne dokaze koje idu u prilog američkim Smjernicama o prehrani za razdoblje 2015. - 2020., kojima se preporučuje prehrana bogata visokim udjelom vlakana i jogurtom", rekla je jedna od autorica studije, dr. znanosti Xiao-Ou Shu koja se bavi istraživanjem raka u sklopu Programa za istraživanje epidemije karcinoma u Centru za rak Vanderbilt-Ingram.

"Tu smo inverznu povezanost zamijetili među aktualnim i bivšim pušačima, ali i kod osoba koje nikada nisu pušile te jednako među muškarcima i ženama te osobama različitog porijekla", dodala je znanstvenica. 

VRIJEDNO 567.000 KUNA Mladenka preživjela rak dojke pa dobila besplatno vjenčanje

Shu je kazala da su za ovaj pozitivan učinak vlakana i jogurta na zdravlje odgovorna prebiotička svojstva namirnica (probiotici su neprobavljivi sastojci nekih namirnica koji potiču rast korisnih mikroorganizama u crijevima te jamče zdrav i snažan razvoj crijevne flore) i probiotičkim svojstvima jogurta koja mogu neovisno ili sinergistički modulirati mikrobiotu crijeva na kvalitetan način.

Autori studije su rezultate istraživanja objavili u stručnome časopisu JAMA Oncology. (ms)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 05.11.2019.

    jogurt obozavam ,pogotovo grčki jogurt

Komentiraj...
Vidi sve komentare