Australski su stomatolozi otkrili koje su najčešće promjene na jeziku koje mogu upućivati na probleme sa zdravljem - poput bijelih mrljica, herpesa, 'jagodičastog jezika', kvržica ili oticanja.
Jezik može mnogo toga otkriti o našem cjelokupnom zdravlju, objasnili su za Daily Mail stomatolozi iz Sydneya, a neke naizgled benigne promjene u njegovoj boji ili strukturi mogu biti simptomi ozbiljnijeg zdravstvenog stanja.
Bijele mrlje na jeziku
Bijele se mrlje na jeziku obično razviju zbog loše higijene usta, pušenja ili pretjerane (dugotrajne) konzumacije alkohola.
Stomatolozi zato ističu kako je svakodnevnu higijena usne šupljine jako bitna, a trebalo bi pri svakom pranju zubi jezik očistiti i sa strugalicom za njegovo čišćenje ili sa grubljom stražnjom stranom četkice za zube.
Ako ni nakon tjedan ili dva stalnog čišćenja jezika ne vidite poboljšanje, preporučuju da posjetite stomatologa ili liječnika.
- Bijele mrlje i izbočine na jeziku mogu biti i posljedica infekcije kvasca ili znak stanja zvanog leukoplakija, koje je često uzrokovano pušenjem ili kroničnom konzumacijom alkohola - kažu stručnjaci.
Prema stručnjacima iz ordinacije Medibank bijele naslage nastaju zbog razmnožavanja prevelikog broja bakterija, koje uzrokuju 'zarobljeni' sitni komadići hrane ili mrtvih stanica.
'Jagodičasti jezik'
Jarko ružičast jezik s bijelim točkicama može značiti da okusni pupoljci loše reagiraju na neku hranu ili na stres, čak ponekad i na manjak folne kiseline ili B12.
Svijetli jezik s točkicama popraćen grloboljom često je znak infekcije streptokoka koja se liječi s antibioticima, pa se preporučuje da odmah posjetite liječnika.
Kvrgavi jezik
Kvržice na jeziku često uzrokuje hranom koju smo nedavno konzumirali - pogotovo ona začinjena ili prevruća.
Kvržice obično prilično brzo nestanu same od sebe, no ako uz njih osjećate i laganu bol ili peckanje možda je riječ o herpesu. Iako će s vremenom i kvržice i herpes sami nestati, taj se proces može ubrzati s liječenjem raznim mastima i otopinama.
'Grebeni' ili brazde na jeziku
Ta je pojava stvar genetike i ne treba vas zabrinjavati. Neki imaju i dugačku 'pukotinu' po sredini jezika s kojom se obično rađamo i isto je uzrokuju genetski čimbenici.
Oticanje jezika
Jezik može blago nateći kao reakcija na prevruće piće ili ako ga slučajno ugrizete ili ogrebete zubom. Takva oteklina nestaje sama od sebe, a stručnjaci kažu da pomoći može i cuclanje kocke leda.
Jako oticanje jezika može pak biti odgovor na alergen u nečem što ste pojeli ili popili.
- Alergija može usporiti ili blokirati protok kisika do pluća pa u takvim slučajevima treba hitno potražiti liječničku pomoć - napominju stomatolozi.
Karcinom jezika (usta)
Postoje različiti karcinomi koji mogu nastati na usnama, jeziku, desnima i grlu.
Povećani rizik od tih karcinoma imaju osobe starije od 40 godina, posebno dugogodišnji pušači.
Većina ljudi prvo primijeti trajnu grlobolju ili kvržicu na jednoj strani jezika. Ostali simptomi uključuju crvene ili bijele mrlje i krvarenje bez jasnog uzroka ili ukočenost jezika.
Ako osjetite bilo kakve simptome, važno je odmah posjetiti svog liječnika koji će postaviti dijagnozu i na temelju nje odlučiti o liječenju. Ako se rano otkrije, prognoza za izlječenje raka usta i jezika je dobra.
Higijena jezika
- Perite zube dva puta dnevno: Važno je temeljito ih očetkati s mekom četkicom kako biste uklonili nakupljane bakterije. Obratite pažnju i na desni, a njih i zube jednom dnevno očistite i s koncem.
- Izbjegavajte šećer: loše bakterije u ustima vole slatku hranu koja oštećuje caklinu zuba. Smanjite unos šećera kako biste smanjili broj bakterija i unaprijedili svoje oralno zdravlje.
- Prestanite pušiti: Pušenje može uzrokovati mrlje na zubima, bolesti desni, gubitka zuba, a u težim slučajevima i raka usta ili grla.
- Pijte puno vode: Suha usta ili nedostatak pljuvačke mogu uzrokovati razne oralne bolesti. Pijenje dovoljno vode može pomoći držati usta vlažnima a fluor iz vode također pomaže u sprječavanju plakova na zubima i desnima.
Kako izgleda zdravi jezik?
Zdravi je jezik ružičaste boje s malim izbočinama (papilama) preko cijele njegove površine.
Kod odraslih ljudi te papile sadrže oko 9.000 okusnih pupoljaka koji nam omogućuju razlikovanje različitih okusa, slatkog, kiselog, slanog i gorkog.